Positiivisen kautta

Johda itseäsi – voi hyvin ja menesty! –valmennuksesta siirtyi ainakin yksi asia välittömään käytäntöön. Kiinnitän enemmän huomiota siihen, kuinka esitän asiani ja asetan tavoitteeni.

Hyvin konkreettisena tämä näkyy lasten kanssa puuhaillessa. Sen sijaan, että kieltäisin heitä jatkuvasti, pyrin antamaan ohjeita. Uskon, että sillä on paljonkin eroa, kiellänkö juoksemasta vai pyydänkö kävelemään – näin esimerkkinä. Sillä on merkitystä lapsille, sillä on merkitystä itselleni, ja yleisen ilmapiirin kautta sen merkitys on vielä laajempi.

Jennyllä oli tähän hyvä esimerkki tavoitteiden asettamisesta. Jos vanhemman tavoite on vaikkapa olla huutamatta lapsille, on rakentavampaa asetella tavoite muotoon ”pysyn rauhallisena”. Se pitää sisällään valmiin toimintaohjeen, ja ohjaa ajatusta positiivisempaan suuntaan. Jos mielessä on koko ajan ”en huuda”, se huutaminen kuitenkin pyörii mielessä jo pelkästään tuon itselle asetetun kiellon myötä.

Vaikka nämä nyt sattuivat molemmat olemaan tällaisia perhekeskeisiä esimerkkejä, niin jutun juoni lienee selvä. Niin yksinkertaista, että nyt ajateltuna tuntuu aivan itsestään selvältä. Vaan olipahan kuitenkin päässyt unohtumaan!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s