Vaurastumisen perusteita

Yksi suurimmista haasteista suunnitelmani toteuttamisessa on raha. Eikä oikeastaan edes itse raha, vaan oma suhteeni siihen. Rahasta on elämässäni tullut turvallisuudentunteen kulmakivi. Kerron lyhyesti, kuinka tähän on tultu.

Elin talkoudellisesti huoletonta elämää aina täysi-ikäiseksi saakka. En ollut siihen mennessä ollut kertaakaan edessä oikeasti töissä. 90-luvun alussa, juuri itsenäistymiseni alkuvaiheissa, perheeni hajosi ja menetti konkurssin myötä kaiken omaisuutensa. Ainoa oppi, jonka rahaan liittyen muistan saaneeni, oli hoitaa raha-asiat niin, ettei rahan vuoksi tarvitse jäädä huonoon suhteeseen. Muun olen joutunut opettelemaan omin neuvoin aikuisiällä, työnteosta alkaen.

Näillä eväillä tie on ollut pitkä, ja olen takertunut siihen vähäiseen taloudelliseen turvaan, jonka olen vuosien saatossa saanut haalittua. Takaraivossa on aina takonut, että jos minulta loppuvat rahat, ei ole ketään, kuka voisi auttaa. Vanhempani eivät koskaan taloudellisesti toipuneet konkurssin aiheuttamista seurauksista, eikä ketään muutakaan ollut. No, hyvänä asiana voitanee pitää sitä, että ainakin olen oppinut raha-asioissani varsin säntilliseksi.

Vasta nyt lähempänä neljääkymppiä olen alkanut oivaltaa, mitkä olisivat olleet viisaita ratkaisuja opintojen, uravalintojen ja vaurastumisen suhteen. Huomaan, että minusta olisi ollut paljon enempäänkin. Olen aina toistellut, että raha on toissijaista. Pääasia on olla onnellinen ja tehdä sitä, mistä nauttii. Kyllä, mutta sanoiko joku, että näiden täytyisi olla toisensa poissulkevia asioita?

Onneksi voin vielä muuttaa suuntaa, ja muutankin. Täytyy opetella hellittämään hieman, ja ottamaan riskejäkin. Liiallinen turvallisuushakuisuus voi estää suunnitelmiani onnistumasta. Tulevat koulutukset ovat kalliita, ja yrittäjyydessä on aina omat epävarmuustekijänsä. On pakko uskaltaa.

Jotta voisin edelleen nukkua yöni hyvin, täytyy pyrkiä tekemään mahdollisimman viisaita ratkaisuja. Tähän sain paljon tukea ja inspiraatiota tämänpäiväisestä Vaurastumisen perusteet –valmennuksesta, jonka veti Mikko Sjögren Valmennusyhtiö Varapuusta. Päivä oli todella antoisa (ja hauska), ja olen sitä mieltä, että tuo valmennus olisi tuloihin ja taloudelliseen tilanteeseen katsomatta hyödyllinen ihan jokaiselle. Omalla kohdallani moni tänään opittu asia siirtyy välittömästi suoraan käytäntöön.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s