Olohuoneen inventaario

Organizing our livingroom by ~ Sandy ~
Organizing our livingroom, a photo by ~ Sandy ~ on Flickr.

Olen edennyt professional organizer -koulutukseen liittyvässä inventaarioprojektissani olohuoneen kirjahyllyihin ja laatikoihin. Teen siis listan kaikista säilyttämistäni tavaroista, karsin kaiken ylimääräisen pois ja luon mahdollisimman toimivan järjestyksen.

Lähtötilanne

Olohuoneessa on kaksi kirjahyllyä, joissa olen käyttänyt paljon saman sarjan valkoisia laatikoita. Toinen hylly on täytetty kahdeksalla isolla laatikolla, toisessa on neljä pientä laatikkoa ja neljä siltä väliltä. Lehtikoteloita on kymmenen. Lisäksi meillä molemmilla on pienet laatikot, joissa säilyvät akuuteimmat laskut ja muut hoidettavat asiat. Ne, jotka muuten lojuisivat jossain pöydän tai hyllyn reunalla.

Hyllyn päällä on kokoelma vanhoja peltirasioita, seuranaan vanhat Arabian kupit asetteineen. Rasioista osa on tyhjiä, osassa on valokuvauksessa käyttämiäni leluja. Yksi Iittalan iso peltirasia on täynnä sekalaista tavaraa.

Kirjahyllystä löytyy myös harrastuksiini liittyvää kirjallisuutta, sekä oma paikka kirjaston kirjoille. Kolme valokuvaa kehyksissään, kaukosäätimet, yksitoista koriste-esinettä ja pino Arabian Kosmos-sarjaa. Kaksi lokeroa on varattu nuoremman lapsen leluille.

Kaksi matalaa kaappia kulkee pyörillä. Toisessa on säilytetty dvd-levyjä, toisessa käsityötarvikkeita.

Isojen laatikoiden sisältö: Lapsiperheen lehtiä, askartelulehtiä, kirjoja, lankoja, pyyhkeitä ja pöytäliinoja. Kaksi tyjää laatikkoa. Laatikoiden määrä on vakio yhteinäisen ilmeen vuoksi.

Pienet laatikot: Valokuvauksessa käyttämiäni nukkeja tarvikkeineen, Nintendon peliohjaimia, keskeneräinen neule, puikkoja ja lankoja, käyttöohjeita, ja yksi laatikko miehen tavaroille.

Lehtikoteloista yhdessä on kaikki perheemme valokuvakirjat, muut ovat täynnä lehtiä.

Tavoite

Varsinaista kriisiä tavaroiden kanssa ei ole, koska kaikilla on oma paikkansa. Haluan kuitenkin karsia kaiken ylimääräisen pois, harkita muutamia säilytyspaikkoja uudestaan, sekä yhdistää samat asiat omiin paikkoihinsa.

Toteutus tähän mennessä

– Kaikki käsityötarvikkeet löytyvät nyt yhdestä kaapista lukkojen takaa, paitsi langat ovat edelleen yhdessä isossa laatikossa.
– Vapautuneeseen laatikkoon mahtuivat kaikki lasten dvd-levyt. Muut levyt ovat isossa laatikossa, ja toinen pyörällinen kaappi vapautui lasten piirustustarvikkeille. Sain tällä lisätilaa lastenhuoneen kaappiin.
– Noin 60 askartelulehteä vaihtoi kotia 40 eurolla! Yksi iso laatikko jäi tyhjäksi.
– Poistin turhat käyttöohjeet.
– Kävin läpi osan lehtikoteloiden lehdistä. Selasin osan lehdistä nopeasti, otin parhaimmat inspiraatiosivut talteen ja vein lehdet kiertoon. Kokonaisena säilytettävät lehdet järjestin koteloihin aihepiirien mukaan.
– Iittalan peltirasia on nyt tyhjä. Kaikki sekalainen tavara on omilla paikoillaan ja turhat roskissa.

Vielä tekemättä

– Lapsiperheen lehdet etsivät seuraavaa kotia. Laitan kaikki kiertoon viikon sisällä.
– Nukkelaatikot käyn läpi ja katson, mistä voisin luopua.
– Käsityötarvikkeiden kaappi odottaa myös karsimista ja parempaa järjestystä.
– Pyyhkeet ja pöytäliinat pääsevät takaisin vaatehuoneeseen, kunhan niille on siellä paikka.
– Kuopuksen lelut siirtyvät lastenhuoneeseen, kunhan hyvä paikka löytyy.
– Koriste-esineistä ainakin kolme lähtee varastoon.

Mainokset

7 ajatusta artikkelista “Olohuoneen inventaario

 1. Minulla alkaa tässä hahmottua jonkinlainen suunnitelma, kun luen tästä sinun projektistasi. Tämä on oikeasti inspiroivaa luettavaa!

  Kun on yksi huone, joka toimittaa olohuoneen, makuuhuoneen ja työhuoneen virkaa, on järjestys se mitä tarvitaan. KIPEÄSTI! Kärjistetysti voisin sanoa, että minulla ei ole tilaa luovuudelle eikä itseni toteuttamiselle. Jotenkin kaikki roikkuu vain ”pitäisi järjestää” vaiheessa, mutta kun käännyn tästä työpöydän äärestä tehdäkseni asialle ja rojulle jotain, uuvun jo yhdellä silmäyksellä. Ja minulla ei ole muka turhaa tavaraa…

  Tästä voisin napata ideaksi nuo laatikot (joita olen kyllä aikaisemminkin miettinyt). Ja sitten voisin ottaa ja lopultakin tyhjentää edes tv-tason (joka itsessään on turhin huonekaluni, koska toimii lähinnä rojun kerääjänä, telkkari ei vaatisi kuin pienen alustan)… Pienin askelin, kaikkea ei tarvitse kerralla yrittääkään. Eikö niin?

 2. Voi miten ihana kuulla!

  Tiedän niin tuon tunteen tilan puuttumisesta luovuudelle ja itsensä toteuttamiselle. Ovat elintärkeitä asioita, ja olen ollut tuossa tilanteessa lukemattomat kerrat.

  Olen täysin laatikkotyyppi. Kaikki on yksinkertaisempaa laatikoiden kanssa!

  Nimenomaan pienin askelin. On lopulta ihan sama, mistä aloittaa, kunhan aloittaa jostain. Laita kello soimaan vartin päähän ja tee sen verran kuin siinä ajassa ehdit. Huomenna lisää! Siinä vaan tahtoo käydä niin, että vaikka aloittaminen on todella vaikeaa, niin edetessään homma vie mukanaan. Mutta alku on tärkein ja se voi olla vaikka tuo vartin juttu tai yksi pino tai osa tv-tasoa. Ota ennen- ja jälkeen-kuvia! Ne kannustavat ja inspiroivat.

 3. Omakin projetkini lähenee toivottavasti (!) jo loppuaan, yli kuukauden sitä onkin jo kestänyt. Nyt vielä viimeiset tavarat hakevat paikkojaan, ja muutamia kirpputoritavaroita vielä myymättä.

  Tavaraa karsittiin rankalla kädelle ( ja tänään kävin jo kirpparilla… ), mutta vinttikomeroa en ole vielä edes usklatanut, kuin vähän ajatella. Siellä on se kaikki, mitä ei ole enää muualle mahtunut.

  Toinen surmanloukku on vaatehuone; tähän muuttaessa ajattelin, että ihanaa, huone vaatteille, kerrankin saa kaiken mahtumaan ja säilytystilaa vaikka mille. Todellisuudessa sieltä pursuaa ulos kaikkea käsityö- ja maalaustarvikkeista kenkiin ja pehmoleluihin, vaikka kuinka järjestää, niin joku sen aina sotkee. Onneksi sieltä paloi juuri lamppu, niin ei näe kun etuosan, ja sitä on silloin helpompi tunkea ajalla taaksepäin, jotta saa oven kiinni.

  Onnea projektiin! :D

 4. Onneksi olkoon! Ja kiitos! :D

  Vinttikomero. Niinpä niin! Hirvittää ajatellakin. En ole käynyt vintillä ikuisuuksiin, ainoastaan lähettänyt sinne toisinaan tavaraa miehen mukana. Joskus varovasti kysellyt, onko se kovinkin täynnä..? Nythän se on sekin otettava työn alle tämän projektin myötä. Täytyy todennäköisesti tilata kierrätyskeskuksen ihmiset autoineen, ja varautua maksamaan kaatopaikkamaksu. Siellä on muun muassa yhdistelmärattaiden runko, josta ei varmastikaan enää kalua saa. Mutta onpahan sitten sitäkin mahtavampaa, kun sekin komero on viimeisen päälle kunnossa.

  Turhankin tutulta kuulostaa tuo vaatehuonemeininki! Olen sen lukemattomat kerrat järjestänyt, mutta sinne on aina jäänyt liikaa tavaraa, ja osa aktiivisista säilytyspaikoista on ollut niin vaikeasti tavoitettavissa, etteivät tavarat ole menneet takaisin paikoilleen. Eräilläkin on ollut tapana vaan ovelta viskata tavaroita, joille ei sitä paikkaa löydy riittävän helposti. Nyt tilanne näyttää viimein onnistuneelta, mutta vaatii vielä hienosäätöä. Käyn sen tämän inventaarioprojektin myötä vielä kertaalleen läpi. Ja kunhan saan myytyä kaikki kirjat ja lastenvaatteet, jotka sinne olen myytävänä säilönyt, niin elämä (järjestys) voittaa!

 5. Järjestelin tänään keittiön kaappeja (lisää) , ne valokuvat jäivät ottamatta kun ajattelin että saan aikaiseksi kun en kameroi… Muutin järjestystä jonka olin pitänyt siitä lähtien kun muutettiin tänne. Laitoin vain kaksi lautasta kierrätykseen, siitä huolimatta noilla tietyillä muutoksilla tuli tilaa rutkasti lisää.. :-)

  Pistä lista kirjoista mitä olet myynyt niin voin katsoa käykö niistä joku divariin…

  Ja kerro jos leluissa tapahtuu jotain karsintaa… nukeissa..

 6. Olen ihan vaikuttunut projektistasi! Hyvin suunnitelmallista ja perinpohjaista.

  Itse olen aika kaksijakoinen tyyppi, jotkut tavarat kuten astiat kuivauskaapissa ovat tarkassa järjestyksessä ja siirrän ne ”oikeille” paikoilleen, jos joku muu on laittanut ne ”väärään” kohtaan ja toisaalta vaatehuoneessa tavarat, joita on runsaasti, saavat olla suhteellisen vapaasti siellä, mihin ne sattuvat mahtumaan.

  Sama kaksijakoisuus näkyy muuallakin, jotakin tavaraa on niukalti ja vain tarpeellinen ja toisaalta jotain taas aivan liikaa…

  Muutot ovat osoittautuneet oiviksi hetkiksi karsia kaikki nurkkiin kertynyt turha, siksi kai nyt ei niin hirveästi tavaraa enää olekaan…..=)…..ainakaan joka paikassa……

 7. Hyvä, Hannele! Ja pistän, kiitos! Ja kerron!

  Feminine Approach, kiitos! Tämä on pitkän kehittelytyön tulosta, yrityksellä ja erehdyksellä. :)
  Uskon, että itselläni on nyt vähän sellainen totaalivaihe, kun olen vihdoin pääsemässä siihen, mistä olen vuosia unelmoinut. Halu ja tarve varmistaa, että saavutetut edut eivät katoa! Sellainen kuherrusvaihe ennen arkistumista.

  Tämä taitaa olla minulla 17. koti, joten muutettu on monesti ja olevinaan aina inventaarioita tehty, mutta ällistyttävän määrän tavaraa olen niistä huolimatta onnistunut kantamaan mukanani koko aikuisikäni. Hauskaa, että se oivallus ja päämäärä saavutetaan lopulta siinä kodissa, jossa olen asunut elämäni pisimmän ajan – 6,5 vuotta. Muutothan yleensä toimivat juuri sellaisina hyvinä inventaarioina, mutta aika helläkätisesti taisin suoriutua omistani.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s