Haastattelussa Saila-Elina

Kesän lopulla Saila-Elina innostui järjestämään työpöytänsä, ja olen saanut seurata tätä sittemmin koko kodin vallannutta projektia Facebookin kautta. Päivitysten lukeminen valokuvineen on ollut niin ilahduttavaa, että ehdotin Saila-Elinalle sähköpostihaastattelua vielä laajemman yleisön iloksi ja inspiraatioksi. Sain myös Saila-Elinan ottamat valokuvat käyttööni.

Kuinka kuvailisit kotiasi ennen projektin alkua?
Asustelen kolmatta vuotta 35 neliön vuokrayksiössä. Asunto on järkevä pohjaratkaisultaan ja juuri sopivan kokoinen yksineläjälle, tilaa en ole kaivannut missään vaiheessa lisää. Paitsi ehkä kaappitilaa, kuten aina.

Muutto tapahtui aikanaan hyvin lyhyellä varoitusajalla, ja sitä ennen olin muuttanut aika tiiviiseen tahtiin useampia kertoja. Muuton jäljiltä suuri osa tavaroista oli/on edelleen laatikoissa ja hujan hajan siellä täällä, enimmäkseen vain survottuna johonkin, mihin on sattunut mahtumaan. Olen koko ajan tuskaillut, että pitäisi viimeinkin saada tavarat paikoilleen. En suoraan sanottuna edes muista mitä omistan, enkä varsinkaan missä mitäkin on.

Miten sait kimmokkeen laittaa kotisi järjestykseen?
Seurasin professional organizer -koulutuksen puitteissa tekemääsi projektia blogista, ja löysin paljon sellaisia ideoita, joita minullakin jossain vaiheessa on ollut, mutta joita en ole saanut ajatuksen tasolta sen kummemmiksi. Innostuin kuitenkin valtavasti, ja aloitin varovaisesti hitaasti etenevän raivaustyön. Ennen/jälkeen -kuvien ottaminen on ollut hyvä kannustin. Siinä näkee, että on oikeastikin saanut jotain aikaan, eikä vain pyöritellyt kamoja paikasta toiseen.

Mistä aloitit järjestämisen?
Aloitin ehkä hiukan koeluontoisesti siivoamalla kirjoituspöytäni! Paha tapani on pinota papereita ja tavaroita pöydän nurkille (pöytä on iso, ja sille mahtuu). Koska tavaroille ja tarvikkeille ei ole oikein omia paikkojaan, ne myös tuppaavat jäämään pöydälle. Lopulta en löydä mitään mistään, en saa mitään tehtyä, ja vain huokailen tavarakasojen keskellä. Työpöydän siivoaminen oli innostavaa, ja oli ihanaa nähdä pöydän pinta ja kauniit esineet siinä, missä olin ajatellut niiden paikan olevan.

Kuinka järjestäminen on edennyt?
Päätin, että tätä haluan jatkaa, ottaa kaapin tai laatikon kerrallaan ja edetä sellaisella tahdilla, että ehdin miettiä valmiiksi, mitä aion tehdä. Jotenkin haluan perustella itselleni, miksi tämän paikka on tässä ja niin edelleen.
Projekti etenee siis hitaasti, mutta mieluummin teen tämän kaikessa rauhassa. Mihinkään ei ole kiire, ja monessa kohtaa olen joutunut miettimään ihan perusteellisesti tarvitsenko tätä-ja-tätä ja missä sille olisi järkevä paikka.

Minkä olet kokenut haasteellisimmaksi?
Järjestyksen säilyttäminen on edelleen hankalaa. Mutta uskoisin sen alkavan sujua paremmin jahka projekti etenee.

Onko projekti yllättänyt jollain tavalla?
Ihan kamalaa oli huomata, että muutossa tähän kotiin kulkeutui laatikoita, joita olin muuttanut asunnosta toiseen koskaan niitä avaamatta. Olen kuskannut tavaraa ympäri Etelä-Suomea, enkä edes ole muistanut sellaisia tavaroita omistaneeni! Ja joka muutossa olen sentään tehnyt karsintaa, luopunut valtavasta määrästä tavaroita, lahjoittanut muun muassa Fidan kirppiksille ja soittanut Kierrätyskeskuksen hakemaan tavaraa. Ja kaikesta huolimatta minulla on edelleen kaikkea varsin tarpeetonta.

Se taas ei tullut yllätyksenä, että minun on onnekseni helppo luopua tavarasta. Tähän asti olen saanut hävityspuuskia, jolloin käyn tiettyjä paikkoja läpi. Otan ison säkin, johon lastaan poisheitettävää tavaraa. Jokaisen hävitetyn tavaran myötä mieli kevenee. Vaatekaappi pysyy aisoissa sillä, että yleensä, jos ostan jotain uutta, heitän vastaavan vaatekappaleen pois tai vien UFFin laatikkoon.

Kiitos, Saila-Elina! Toivottavasti pääsemme seuraamaan myöhemmin myös projektin loppuvaiheita!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s