Olen tässä hetkessä

Villa Varala

Viikko sitten aloitin vuoden kestävät life coach -opinnot täällä Tampereella. Ensimmäisten kolmen päivän aikana puhuimme paljon läsnäolosta, joka on itselleni ollut erityisenä kehittämisen kohteena viime keväästä saakka. Päivien aikana sain jälleen selkeämmän käsityksen siitä, mikä läsnä olemisessa on itselleni vaikeaa, miksi haluan olla täydemmin läsnä, ja mitä läsnäolo minulle tarkoittaa.

Haasteellisinta läsnä olemisessa on se, että ajatukseni harhailevat jatkuvasti lukemattomissa asioissa, ja yleensä myös teen montaa asiaa yhtä aikaa. Taustalla lienee tunne siitä, ettei aika riitä kaikkeen, mitä haluaisin tehdä. Minun on myös vaikea jättää asioita kesken, erityisesti tietenkin silloin, kun tunnen olevani flow-tilassa. Pienten lasten äitinä oleminen on kuitenkin usein juuri sitä – keskeytyksiä toisensa perään ja hyppäämistä tilanteesta toiseen.

En tahdo saada ajatuksiani irti keskeytyneestä työstä, vaikka olisi aika nauttia lasten seurasta. Teen saman työn kahteen kertaan –  ensin päässäni, ja toiseen kertaan sitten, kun oikeasti pääsen tekemään työn loppuun. Enkä puhu nyt siitä, kuinka alitajunta prosessoi työtä tauon aikana, vaan asia pyörii tietoisessa mielessäni, ja estää minua keskittymästä käsillä olevaan hetkeen. Nyt opettelenkin luottamaan siihen, että saan kyllä ajatuksesta kiinni, kun palaan työni ääreen.

Teimme kirjoitusharjoituksen siitä, mitä läsnäolo itse kullekin merkitsee. Harjoitusta edelsi lyhyt rentoutus, jonka huomasin muissakin yhteyksissä itselleni toimivaksi tavaksi keskittyä ja saada ajatuksista kiinni ennen työhön ryhtymistä. Sehän on osaltaan läsnäoloa, rauhoittumista itsensä kuuntelemiseen ja siitä kumpuavien ajatusten jäsentämiseen. Keskittymisvaikeuteni ovat aika luonteva seuraus siitä, etten ole oikeasti tilanteessa läsnä.

Kirjoitin, että läsnäolo on minulle rauhaa, vakautta ja kiireettömyyttä. Olen rauhallisempi ja kärsivällisempi. Pystyn kuuntelemaan paremmin niin itseäni kuin muitakin. Puhun hitaamminen, jolloin ehdin ajatella puhuessanikin enemmän. Läsnäolo on hyvän esiintymisen perusta. Saan yhteyden ihmisiin, joille puhun.

Kirjoitin myös, että läsnäolo vaikuttaa kykyyn ratkaista ongelmia. Kun olen läsnä, teen parempia päätöksiä ja päättäminen on ylipäätään helpompaa. Voin nauttia hetkestä, ja muistan sen myöhemminkin kirkkaana.

Tavoitteeni läsnä olemisessa on, että osaan jättää asioita kesken. Huomaan asioita ja rentoudun siinä, mitä kulloinkin teen. Voin antaa itselleni luvan rauhoittua ja keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Uskon, että jo pelkästään tästä kumpuava hyvä olo johtaa lopulta tehokkaampaan, kestävämpään ja aidompaan tulokseen kuin monen asian tekeminen yhtä aikaa.

Näiden asioiden pohtimisella on ollut jo selvä vaikutus arkeeni. Teen tietoisia valintoja läsnäolon puolesta, ja etsin toimivia keinoja haastellisiin tilanteisiin.


Valokuvassa opiskelupaikkamme Villa Varala.

Mainokset

5 ajatusta artikkelista “Olen tässä hetkessä

 1. Hyviä asioita ja oivalluksia kirjoitit! Tuo rauhoittuminen on minusta erityisesti tosi hyvä sana tässä yhteydessä. Toinen hieno oivallus on asioiden kesken jättäminen. Tosiasiahan on, että aina on asioita jotka ovat kesken ja turha niitä on miettiä.

  Paljon olen miettinyt näitä samoja juttuja ja kyllä moni asia tiivistyy läsnä olemiseen. Tavaran karsimisenkin taustalla on tuo sama keskittyminen – kun saa karsittua turhaa tavaraa ja turhia asioita elämästään pois, niin on helpompi keskittyä juuri tässä hetkessä olemiseen kun on vähemmän minne ajatukset voivat harhautua.

  Tsemppiä opintoihin, kuulostaa ihanalta tuollaiset life coach -opinnot!

 2. Hienoa Sandy! Samat harjoitukset on menossa mullakin. Yhdessä paikassa kerrallaan oleminen on tavoittelemisen arvoista.

 3. Kiitos, Leena ja Katriina!

  Kyllä, tavaran karsimisen taustalla on myös itselläni juuri tuo. Haluan karsia ylimääräistä hälinää – tulipa se sitten pääni sisältä tai sen ulkopuolelta missä muodossa tahansa. Hyvin kiteytit!

  Tämä opiskelu tuntuu aivan ihanalta, nuo Villa Varalan puitteet vielä kruunaavat kaiken. Mahtava irtiotto arjesta, ja varsinainen löytöretki!

  Jatketaan harjoituksia!

 4. Kiitos! Tuo kaunis valo säilyi vain hetken. Otin kaksi kuvaa ihan peräkkäin, ja toisessa kuvassa aurinko oli mennyt jo pilveen. Onneksi oli kamera nopeasti saatavilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s