Toimivin järjestys syntyy yhdessä

Jos talouteen kuuluu enemmän kuin yksi ihminen, on aika todennäköistä, että siisteyskäsityksissä ja siihen liittyvissä tavoitteissa on perheenjäsenten kesken eroja. Olemmeko perillä siitä, kuinka eri tavoin ajattelemme, ja millaisia asioita kukakin pitää tärkeinä?

Usein perheissä on niin, että yksi järjestää ja luo käytäntöjä järjestyksen ylläpitämiseksi sillä oletuksella, että ne siirtyvät koko perheen käytännöiksi. Todellisuus voi kuitenkin olla, että muut perheenjäsenet eivät joko ole tietoisia näistä käytännöistä, tai ne eivät istu heidän tarpeisiinsa, eikä niistä silloin jakseta samalla tavalla välittää.

Yksi ratkaisu tällaisiin ristiriitoihin on asioiden suunnitteleminen ja sopiminen yhdessä. Tästä voi tehdä mukavan tilaisuuden esimerkiksi hyvän ruuan ympärille. Keskusteluun voi sopia jonkinlaiset pelisäännöt etukäteen, ja jokainen saa vapaasti kertoa, millaisia asioita pitää tärkeänä, mihin haluaa muutosta ja miksi.

Tällaisia asioita ei välttämättä tule arjen hulinassa muuten otettua puheeksi – ei ainakaan kovin rakentavassa hengessä. Yhdessä ideoimalla voi kuitenkin syntyä uusia oivalluksia ja toimivia ratkaisuja, joihin kaikki pystyvät sitoutumaan. On helpompi olla huomaavainen toisia kohtaan, kun tietää, mikä itse kullekin on tärkeää.

Kiitos tiistaina kokoontuneelle inspiraatioillan porukalle, jonka keskusteluissa tämäkin asia ratkaisuineen nousi esille. Puhuimme aiheesta eilen myös Joensuun tapaamisessa. Näissä illoissa on ollut ihania oivalluksia muun muassa siitä, että vaikka jokin asia olisi omassa elämässä epäjärjestyksessä, löytyy sieltä myös niitä toimivia ratkaisuja, jotka voivat helpottaa monen muunkin arkea.

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Toimivin järjestys syntyy yhdessä

  1. Olet niin oikeassa, Sandy. Yleensä kodin epäjärjestyksestä tai puutteellisista käytännöistä tulee keskusteltua lähinnä valittamalla, nalkuttamalla tai raivoamalla. Hyvä hetki ottaa asia puheeksi, on silloin, kun on nukuttu hyvin ja kaikilla on maha täynnä. – Siis oikeastaan aika harvoin. Kannattaa siis panostaa siihen viestiin, jonka tuolla hetkellä haluaa välittää. Ei keppiä, pelkkää porkkanaa. :-)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s