Kehtaako ammattijärjestäjän apua pyytää?

Ammattijärjestäjän voi pyytää apuun, kun omat keinot, ideat, aika, motivaatio tai voimat eivät riitä kodin tai työympäristön järjestämiseen. Apua voi tarvita joidenkin yksityiskohtien kanssa, yksittäisen tilan tai varaston kanssa, tai kenties koko koti kaipaa kohennusta. Ammattijärjestäjä auttaa myös elämänmuutoksissa, kun esimerkiksi tilan tarve tai käyttötarkoitus jostain syystä muuttuu.

Kuulostaa houkuttelevalta, mutta hetkinen…

Olenko epäonnistunut, kun en selviä tästä yksin?

Et ole. Kun on sukupolvien ajan eletty niukkuuden ja säästämisen ilmapiirissä, keinoja nykyisen paljouden kanssa selviämiseen ei ole ehtinyt kertyä samaa tahtia. Ennen oli kuitenkin luontevampaa pyytää apua naapureilta, sukulaisilta ja ystäviltä. Niin voisi olla edelleen. Ei meidän tarvitse selvitä kaiken keskellä yksin, vaan voimme pyytää apua ja iloita sitä, että sellaista on tarjolla.

Kehtaako tänne edes pyytää ketään?

Kyllä kehtaa. En tuomitse, enkä arvostele sinua, elämäntapaasi, valintojasi tai harrastuksiasi. Ymmärrän, että jokaisella on oma tarinansa. Nyt olemme tässä hetkessä, ja suunta on eteenpäin. Katson tilannetta lempein silmin, ratkaisukeskeisesti, kunnioittavasti. Yleensä ihminen on itse armottomin itsensä arvostelija, ja todennäköisintä onkin, että tapaamisemme jälkeen osaat olla armeliaampi itseäsi kohtaan.

Entä jos kuitenkin siivoaisin ensin?

Stop! Minua varten ei tarvitse siivota. On molempien kannalta paras, että näen kodin luonnontilassa. Sinun on helpointa näyttää, mitä haluat muuttaa, ja minun on helpointa auttaa sinua suunnitelman tekemisessä, sekä sinulle sopivien keinojen löytämisessä. Jos alat ensin etsiä aikaa ja voimia siivoamiseen, järjestämisen aloittaminen siirtyy ihan turhaan. Voimme hyvin aloittaa siitä, missä olet juuri nyt.

Joudun sitten selittelemään, miten tämä meni tällaiseksi!

Et joudu. Sinun ei tarvitse selitellä, eikä kertoa mitään, mitä et halua kertoa. Kuuntelen kuitenkin mielelläni, jos järjestämisen lomassa haluat kertoa mieltäsi vaivaavista asioista, tai jakaa vaikkapa esineiden tuomia muistoja. Olen hyvä kuuntelemaan. Life coachina osaan kysyä kysymyksiä, joiden avulla voit viedä omia ajatuksiasi eteenpäin, jos niin haluat. En kerro mitään kuulemaani tai näkemääni eteenpäin.

Entä jos kaapeistani löytyy jotain, mitä en halua kenenkään näkevän?

Hienotunteisuus on osa luonnettani ja ammattitaitoani. Ohjat ovat sinulla, olet mukana koko järjestämisen ajan, ja saat itse tyhjentää raivattavat tilat. Jos haluat käydä joitain asioita yksin läpi, sinun tarvitsee vain mainita siitä, ja asia järjestyy sen enempiä kyselemättä.

Pitääkö minun luopua jostain, mistä en halua luopua?

Ei. Olet itse vastuussa siitä, mistä haluat luopua ja mistä et. Tavoitteeni on, että sinun on aina vain helpompi erottaa, mikä sinulle on tärkeää, ja mitä et enää omasta mielestäsi tarvitse. En johdattele, vaan autan sinua avoimin kysymyksin, jolloin oivallus ja päätös ovat omiasi, päätitpä mitä hyvänsä. Tavoitteena on tila, missä sinulla on mahdollisimman hyvä olla, ja missä sinulle tärkeät asiat pääsevät esille.

Onko ammatijärjestäjän oma koti aina viimeisen päälle?

Ei minun ainakaan. Olen kahden pienen lapsen äiti, ja nelihenkinen perheemme asuu tavallisessa vuokrakolmiossa. Meillä näyttää siltä, että täällä asutaan ja eletään.

Perustana on kuitenkin se, että kaikella olisi oma paikkansa, eikä tavaraa säilötä turhaan. Tämä helpottaa järjestyksen ylläpitämistä, ja koti on perussiisti vähällä vaivalla. Haluan laittaa oman aikani lasten kanssa olemiseen, omaan työhöni ja rentoutumiseen, joten ydinajatukseni on ollut vapauttaa näille asioille mahdollisimman paljon tilaa, aikaa ja energiaa.

Etenkin pienten lasten kanssa tilanteet elävät, ja perheen tarpeet muuttuvat, joten välillä vaaditaan uusia ideoita ja uusia tapoja tehdä asioita. Mottoni tälle vuodelle on yksinkertaistaminen, eikä ihan turhan takia.

Ensimmäisen lapseni syntymän aikoihin oma työhuoneeni alkoi muuttua varastoksi, jonne oli helppo lykätä kaikki, jolle ei heti keksinyt muutakaan paikkaa. Toista lasta odottaessani tila alkoi toden teolla loppua kesken, joten huone oli pakko raivata asuttavaan kuntoon. Tästä alkoi yksi elämäni myönteisimmistä muutoksista, joka ajan mittaan mullisti kotimme lisäksi koko elämäni ammattia myöten.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s