Luokittelu tuo selkeyttä arkeen

Olipa kyse tavaroista, papereista tai digitaalisesta aineistosta, toimiva luokittelu auttaa saavuttamaan ja ylläpitämään järjestyksen. Luokittelussa oleellista on oman logiikan tunnistaminen ja asioiden järjestäminen sen mukaisesti. Luo siis oma systeemisi, jolloin sen käyttäminen on luontevaa.

Perusajatus on, että samankaltaiset asiat löytyvät samasta paikasta. Silloin kokonaisuus on hallittavissa, eikä aikaa kulu turhaan tavaroiden tai muun aineiston etsimiseen. Pyri luomaan mahdollisimman selkeät luokat, ja pidä niiden määrä kohtuullisena. Tarvittaessa voit luoda alaluokkia.

Testaa luomaasi systeemiä käytännössä. Jos huomaat, että luokittelusi ei kaikilta osin toimi, muuta sitä. Ajan kanssa huomaat, mitkä asiat kuuluvat yhteen, ja mitkä tarvitsevat selvyyden vuoksi oman luokkansa. Järjestelmän ei tarvitse olla kerralla täydellinen. Pääasia on, että lähdet jostain liikkeelle.

Nyt kun asioilla on omat paikkansa, on tärkeää, että systeemiä noudatetaan. Jos huomaat tässä lipsumista, järjestelmäsi voi olla liian monimutkainen. Esimerkiksi papereiden kohdalla saatat huomata, että mapittaminen ei ole sinun juttusi. Silloin voit kokeilla muovitaskuja, lehtikoteloita, toisenlaisia kansioita. Etsi sinulle helpoin ratkaisu. Toki on huomioitava sekin, että uusien tapojen omaksuminen vaatii alkuun vähän enemmän töitä ja sinnikkyyttä.

Muista käydä arkistoja läpi tasaisin väliajoin, ja poistaa tarpeettomaksi käynyt tilaa viemästä. Voit laittaa kalenteriisi muistutuksia, tai liittää tämän työn johonkin jo aiemmin tuttuun rutiiniin. Näin säästyt isoilta urakoilta jatkossa.

Kun olet kehittänyt sinulle toimivan systeemin, pyri käyttämään sitä mahdollisimman monessa eri asiassa. Jos olet järjestänyt paperisi tietyllä tavalla, voit käyttää samaa logiikkaa esimerkiksi sähköisen aineiston järjestämisessä.

Luokittelua voi käyttää laajemminkin arjen ja ajanhallinnan tukena. Kokeile tehdä samankaltaiset asiat kerralla. Hoida päivän puhelut samalta istumalta, vastaa tarvittaviin sähköposteihin kerralla, varaa päivä tapaamisille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s