Rauhanomaisia paperihommia

Paperwork

Paperisodasta rauhanomaisiin keinoihin. Sellaista mietiskelin, kun pari päivää sitten kävin läpi henkilökohtaiset paperini. Homma kävi leppoisasti, koska säilytän aika vähän paperia, ja kaikki tarpeellinen on luokiteltuna kodinkansiossa. Minun tarvitsi siis vain perata välistä kaikki, mikä oli käynyt tarpeettomaksi sitten viime näkemän.

Paperit ovat hyvällä tolalla mielenrauhani vuoksi. Olen sitä tyyppiä, jolle keskellä yötä herätessä voisi hyvinkin iskeä mieleen, että ai kamala missäköhän ne-ja-nämä paperit muuten ovat! Tai ainakin näin oli vielä joskus aikoinaan, kunnes päätin tehdä moisesta hysteriasta lopun ja laitoin paperit järjestykseen.

Vuosien saatossa olen kokeillut erilaisia arkistointimenetelmiä, ja itselläni haitarimainen kodinkansio on toiminut kaikista parhaiten. Mapittamista paperit odottaisivat omalla kohdallani ikuisuuden, mutta kansioon ne sujahtavat mukavasti. Mainittakoon vielä, että kansionkin täytyy olla niin helposti saatavilla, että paperit menevät sinne suoraan, eivätkä ensin odottele aikaansa pöydänkulmilla. Homman on oltava siis riittävän helppo, että se tulee tehdyksi.

Papereiden luokittelu riippuu paljon elämäntilanteesta. Papereita järjestäessä huomaa, millaisia kategorioita niistä luonnostaan syntyy. Oma logiikka kertoo, mitkä asiat kuuluvat yhteen.

Itse olen luokitellut paperit kansioon seuraavin hakusanoin: Maksettavat laskut, asuminen, ansiotulot, etuudet, lapset, pankki, sopimukset, terveys, vakuutukset, verot ja kuolinpesät.

Paperit mahtuvat vaivatta yhteen kansioon. Olen säilyttänyt nykyistä elämäntilannettani koskevat viimeisimmät päätökset, sopimukset ja tositteet. Kun jostain tulee uusi päätös, aiemman voi yleensä heittää samalla pois. Paperisia tiliotteita minulle ei tule, maksettuja laskuja en pitkään säästele, ja kaikki yrityksen asiat ovat omassa samanlaisessa kansiossaan.

Kansiota kannattaa aina toisinaan käydä läpi, koska asiat vanhenevat ja elämäntilanteet muuttuvat. Joissain kategorioissa käy enemmän vilskettä, jotkut asiat ovat vuosikausia ennallaan. Joskus kategrioita voi yhdistää, joskus niitä voi poistaa kokonaan, joskus tarvitaan uusia.

Lue myös:
Luokittelu tuo selkeyttä arkeen

Mainokset

6 ajatusta artikkelista “Rauhanomaisia paperihommia

  1. Minulla on ihan hirveä urakka edessä papereiden kanssa. Reilusti yli puolen metrin pino läpikäytäviä papruja… Tarvitsisin silppurin! Tietosuojaroskia kun väistämättä tulee.

  2. Onnea urakkaan! Pieni nippu kerrallaan. Joskus helpottaa sekin, että käy paperit ensin läpi niin, että ottaa vain kaiken selvästi turhan pois, eikä mieti vielä muuta. Pino madaltuu kummasti, ja on sen jälkeen helpommin hallittavissa.

    Silppuri olisi kätevä, ja monet niistä eivät vie paljoa tilaakaan. Tai jos kaveripiiristä löytyisi silppuri lainaan?

  3. Pääsin jo hyvään alkuun. Muinaiset luentomuistoiinpanot lähtivät paperinkeräykseen. Miksi niitä säilöä vuosikymeniä? Muka palaan niitä tutkimaan vielä joskus, katin kontit! ;)

  4. Papereita täällä riittää, huoh. Se on ehkä selkeästi suurin yksittäinen tavararyhmä joka vaatii läpikäyntiä. Olen noin vuosi sitten pysäyttänyt sisään tulevan paperivirran ja tähän astiset ovat mapeissa kyllä kohtuullisessa järjestyksessä suurin osa, mutta silti niitä on vielä paljon ja suurin osa turhia. Vielä minä niihin käsiksi pääsen :)

  5. Hyvä, Liiolii! Ryhmissäni pohditaan usein luentomuistiinpanojen säilyttämistä. Niihin on aikoinaan uhrattu paljon aikaa, ja varmasti niihin liittyy myös se ajatus, että näitä saattaa vielä tarvita. Onkin hyvä miettiä ihan rehellisesti, tuleeko niin koskaan tehtyä. Löytyisikö sama tieto nykyisin vaikkapa netistä, ja kenties ajantasaisena?

    Leena, paperivirran hillitseminen tai pysäyttäminen on oleellinen osa papereiden järjestämistä, ja usein se jää kuitenkin huomioimatta. Hienosti tehty siis! Mapitkin kuulostavat siltä, että varmasti saat ne perattua. Kansio kerrallaan! :)

  6. Luentomuistiinpanot on kuitenkin omalla käsialalla tehtyjä (piirtelyineen kaikkineen ;), ja omia esseitä sun muita ei netistä saakaan. Monia meille jaettuja monisteita ym. materiaalia ei saa myöskään netistä tai edes mistään kirjasta suoraan, ja joistakin näistä jutuista voi olla omassa työssä joskus vielä suunnatonta hyötyä. Mitään takeitahan sille ei tietenkään ole, mutta en ole itse heittänyt opiskelumateriaalejani menemään. Ja niitä onkin iso pino!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s