Kuinka monta tarvitset?

Tavaramäärän karsiminen on yksi tapa yksinkertaistaa.

Luopumistakin voi harjoitella askel kerrallaan. Voit vaikkapa tarkastella tavaroita, joita sinulla on monta samankaltaista. Yksinkertaisuuden ajatus on omistaa juuri sen verran kuin todellisuudessa tarvitsee. Kuinka monta samankaltaista tavaraa tarvitset?

Ihmisten tarpeet vaihtelevat, joten jokainen etsii oman tasapainonsa, jonka kanssa eläminen tuntuu hyvältä. Voin antaa muutamia esimerkkejä, joita voi soveltaa omaan elämäänsä parhaaksi katsomallaan tavalla.

Pienet käyttötavarat

Sakset ovat hyvä esimerkki pienistä käyttötavaroista. Saksia voi olla olemassa useammat eri käyttötarkoituksiin, ja joskus se on ihan perusteltua. Voi myös olla käytännöllisintä, että taloudessa on useammat sakset, jos niitä tarvitaan säännöllisesti useammassa paikassa, ja järkevin säilytyspaikka on kunkin käyttöpaikan välittömässä läheisyydessä.

Joskus saksia on useammat vain siksi, että niitä on ajan mittaan kertynyt syystä tai toisesta. Paljousalennus tai useampien saksien pakkaus saattoi tuntua ostohetkellä järkevältä. Hukkuneiden saksien tilalle hankittiin uudet, ja ne hukkuneetkin löytyivät sitten jossain vaiheessa. Tylsyneitten tilalle ostettiin uudet sakset, mutta tylsyneetkin säästettiin kaiken varalta.

Tarvitaanko näitä varakappaleita? Kun tavaroilla on omat toimivat paikkansa, voi varatavaroista luopua huoletta.

Pyyhkeet, liinat ja lakanat

Monta käsipyyhettä tarvitset? Riittäisikö kaksi kertaa se määrä, joka normaalisti on kerralla käytössä? Tällöin toinen setti on käytössä, toinen pesun kautta kaapissa odottamassa vuoroaan. Voisiko varapyyhkeenkin ottaa näistä pyyhkeistä, jos yllättävä tarve ilmenee?

Pyyhkeiden määrään voi vaikuttaa myös sisustukselliset syyt ja vaihtelunhalu. Erilaisilla pyyhkeillä piristetään kylpyhuoneen ilmettä. Samasta syystä voi olla kiva ostaa uusia pyyhkeitä ilman erityistä tarvetta, ihan vain virkistykseksi. Tässä tapauksessa voi miettiä, kumpi on itselle tärkeämpää – käytännöllinen määrä pyyhkeitä vai vaihtelun tuoma piristys.

Voisiko piristyksen luoda tavalla, joka sitoisi vähemmän tilaa? Käytännöllisyys ja vapautuva tila voivat virkistäviä ja inspiroivia asioita itsessään.

Muistot

Rakkaita lapsuusmuistoja herättävä perintöastiasto! Juurikin se kahdentoista hengen astiasto, joka on säilötty laatikossa kaapin perälle, koska sitä ei tule käytettyä edes juhlatilaisuuksissa.

Yksi vaihtoehto olisi ottaa sieltä se kaikista rakkain lautanen tai kahvikuppi, laittaa se kauniisti esille ja antaa loput pois. Lähipiiristä voi löytyä ihmisiä, jotka jakavat samat muistot ja tekisivät mielellään samoin. Ehkä joku sukulainen haluaisi astiat ihan oikeaan käyttöön, ja kyläillessä niistä saisi nauttia itsekin.

Monesta muustakin rakkaasta muistosta riittää lopulta pieni näyte kattavan kokoelman sijaan. Joskus valokuvakin ajaa saman asian, ja tulee nähdyksi useammin kuin laatikoihin pakatut muistot.

Ruokapakkaukset

Ruokakaappeihin saattaa kertyä useampi pakkaus samaa tuotetta. Niitäkin, joita käytetään harvemmin tai hyvin pieniä määriä kerralla. Osa ehtii vanhentua ennen kuin pääsee käyttövuoroon. Tarjouksesta ostetaan helposti monta pakkausta kerralla, vaikka rahallinen säästö olisi lopulta häviävän pieni siihen nähden, kuinka paljon pakkaukset vievät tilaa hyllyssä.

Katso ruokakaappeihin ennen kuin lähdet kauppaan. Suunnittele ruuat ja leipomukset niin, että kaapeissa olevat tuotteet käytetään ennen kuin ostetaan uutta.

Mitä vähemmän kaapissa on tavaraa, sitä helpommin sen sisällöstä saa käsityksen pelkällä silmäyksellä, ja tuotteet tulevat käytetyiksi ajallaan. Tämä voi tuoda suuremman taloudellisen säästön kuin monen pakkauksen ostaminen tarjouksesta.

Pesuaineet

Uutta pesuainepulloa ei kannata ostaa ennen kuin vanha on loppu tai juuri loppumaisillaan. Uutta ei myöskään kannata ottaa käyttöön ennen kuin vanha on käytetty loppuun ja heitetty pois. Täyttöpullot toimivat hyvin tässäkin mielessä.

Pesuaineissa kannattaa miettiä, millaisilla yleispesuaineilla tulisi toimeen sen sijaan, että jokaista kohdetta ja pintaa varten olisi oma pullonsa.

Mainokset

4 ajatusta artikkelista “Kuinka monta tarvitset?

  1. Kirjoitit taas niin hyvästä asiasta :) Meillä on aina sakset hukassa, vaikka niitä on ostettu moneenkin kertaan. Jännityksellä odotan, kuinka monet sakset tästä talosta löytyy projektin lopuksi :D

  2. Poistin juuri parit varalle jääneet huonot sakset, joiden tilalle oli jo ostettu uudet. Tavaran vähentäminen opettaa itsestään ei niin mieluisia piirteitä. Hyvä postaus.

  3. Kiitos, 365morelife! Hienoa!

    Vaikka ei-niin-mieluisien piirteiden huomaaminen itsessämme ei varsinaisesti ilahdutakaan, niin siinä on aina se loistava puoli, että tietoiseksi tulemisen kautta voimme näitä piirteitä muuttaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s