Kiitos, mutta ei kiitos

Mitä tehdä, kun tuttavat tuputtavat tavaroita, joita eivät itsekään halua enää säilyttää? Suuren suosion saavuttaneessa Tavara päivässä pois -ryhmässä pohdittiin äskettäin toimintatapoja tällaisiin tilanteisiin.

Taustalla voi olla vilpittömän hyväntahtoinen ajatus lahjoittaa tarvitsevalle. Tarve kuitenkin perustuu lahjoittajan omaan oletukseen saajan tarpeista, eikä välttämättä kohtaa todellisuuden kanssa.

Oletusten ketju jatkuu, kun lahjoittaja odottaa saajan olevan kiitollinen saamastaan. Saaja ymmärtää tämän ja tuntee syyllisyyttä, kun kiitollisuuden sijaan herääkin ahdistus siitä, mihin tämäkin tavara taas laitetaan. Syyllisyys ja velvollisuus ovat tunteita, jotka saavat meidät säilömään kotiimme tavaroita, joita emme oikeasti tarvitse.

Jokainen voi miettiä, kuinka pitkälle on valmis menemään silkasta velvollisuudentunteesta. Pelkäämmekö muiden loukkaamista niin paljon, että mieluummin otamme kotiimme jotain, mitä emme halua?

Jos kiltisti vastaanotamme kaiken, lahjoitusten oletetaan ilahduttavan meitä myös jatkossa. Jos kieltäydymme, tavaratulva tästä suunnasta yleensä loppuu. Rehellinen ”ei” voi olla aluksi vaikea pala, mutta se on lopulta yksinkertaisin tie.

Aina voi kiittää huomaavaisuudesta ja sen jälkeen todeta, että meillä vähennetään tavaraa, emmekä halua tällä hetkellä mitään lisää. Meillä on oikeus asettaa rajoja tukemaan kotimme viihtyisyyttä ja omaa hyvinvointiamme.

Anteliaiden tuttavien ymmärrystä voi lisätä kertomalla vähentämisen ideologiasta ja omasta tavoitteestaan. Kiusallisilta tilanteilta välttyy varmimmin, kun kertoo projektistaan mahdollisimman monelle jo ennen kuin kukaan ehtii kiikuttaa tavaraa tupaan.

Samalla muistamme itse toimia toisin. Jos tarjoamme meille tarpeettomaksi käyneitä tavaroita lähipiirillemme, annamme aidosti tilaisuuden kieltäytyä. Reiluinta on antaa vaihtoehto jo valmiiksi – tarvitsetko vai laitanko kirpputorille? Siihen on jo helpompi vastata, että kiitos, laita vaan kirpputorille.

Yksi ajatus artikkelista “Kiitos, mutta ei kiitos

  1. Paluuviite: 61. Facebook-ryhmiä tavaran vähentämisen avuksi | 365morelife

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s