Valokuvien säilyttäminen

Photo books

Valokuvien säilyttämisestä tulee usein puhetta, ja valokuvauksen harrastajana asia onkin lähellä sydäntäni.

Ulkoiset kovalevyt

Ulkoiset kovalevyt ovat pienikokoisia ja käteviä. Meillä on käytössä useampi ulkoinen kovalevy, jotka pyritään päivittämään säännöllisesti. Kaikkia kovalevyjä ei kannata säilyttää samassa osoitteessa. Kovalevyt ja kannettavat tietokoneet kulkevat helposti, jolloin uusien kuvien siirtäminen talteen on kätevää joka tapauksessa.

Verkkopalvelut

Käytämme myös Flickriä, jonne olemme jo useamman vuoden ajan ladanneet parhaat kuvamme. Palvelu sopii erinomaisesti myös kuvien julkaisuun ja jakamiseen. Perhekuvat ja muut henkilökohtaisemmat kuvat voi suojata yksityisasetuksilla. Netistä löytyy muitakin paikkoja, joissa kuvia voi säilyttää turvallisesti. Olen käyttänyt jonkun verran myös DropboxiaGoogle drive ja Crashplan mainittiin myös, kun kyselin asiasta kavereiltani.

Vanhat kuvat, diat ja negatiivit digitaaliseen muotoon

Koska valokuvaaminen, vanhat valokuvat ja muistojen tallentaminen ovat itselleni tärkeitä asioita, olen hankkinut skannerin, jolla voi skannata paperikuvien lisäksi myös negatiivit ja diat. Monet kirjastot tarjoavat vastaavia skannausmahdollisuuksia, ja skannauspalveluita voi myös ostaa.

Etenkin vanhat värikuvat ja värikuvien negatiivit kestävät huonosti aikaa, joten ne kannattaa käydä läpi. Huomasin äskettäin, että monien 80-luvun kuvien negatiivit eivät ole enää sävyiltään alkuperäisessä kunnossa. Skannauksen jälkeen kuville voi vielä tehdä paljonkin erilaisilla kuvankäsittelyohjelmilla. Esimerkiksi Googlen Picasa on helppokäyttöinen ja ilmainen.

Valokuvakirjat

Valokuvakirjat voivat olla monipuolisempia kuin alkuun osaisi ajatellakaan. Meillä niitä on teetetty paljon niin itselle kuin lahjaksikin.

Erityisesti lasten jutuista on saanut mukavia kokonaisuuksia, kun valokuvien lisäksi on käytetty skannattuja piirustuksia, sekä valokuvia askarteluista ja muista harrastuksista. Kuvat on höystetty ajankohtaisilla muistoilla. Olen kirjannut ylös sen hetken suosikkijuttuja, hauskoja lausahduksia ja muita tarinoita.

Toinen projektini ovat olleet sukuni vanhat valokuvat. Kuvat ovat olleet enimmäkseen irrallaan vähän siellä ja täällä, olen niitä aikojen saatossa haalinut kasaan. Paljon on kuvia ilman minkäänlaisia kuvatekstejä. Olen kysellyt niistä vanhemmilta sukulaisiltani, kirjannut ylös muistoja ja tarinoita. Tämä kannattaa tehdä nyt, kun on vielä kirkasmuistisia ihmisiä kertomassa kuvista.

Kuvista ja tarinoista koostetut valokuvakirja vievät vähän tilaa, ovat helposti selailtavissa ja ilahduttavat monia. Kun tein ensimmäisen tällaisen kirjan, moni sukulainen tilasi sen itselleen. Muistot ovat nyt varmassa tallessa, ja niistä on iloa myös jälkipolville.

Paperiset kuvat

Paperiset kuvat säilyvät parhaiten laadukkaissa valokuva-albumeissa. Moni askartelusta pitävä taiteilee itse uniikit albumit skräppäillen. Tällöin materiaalien suhteen kannattaa olla huolellinen, sillä jotkut materiaalit tuhoavat valokuvia ajan kuluessa. Askartelutarvikeliikkeet osaavat neuvoa sopivien tuotteiden valinnassa.

Valokuvien karsiminen

Varsinkin näin digikameroiden aikana kuvia tulee räpsittyä huoletta, ja samasta kohteesta saatetaan varmuuden vuoksi ottaa useita kuvia. Säilytä vain onnistuneet kuvat. Pyri siihen, että poistat epäonnistuneet kuvat heti, ja samankaltaisista otoksista säilytät vain parhaat. Turhat kuvat kuormittavat myös tietokonetta, ja myöhemmin on iso urakka poistaa turhia kuvia pidemmältä ajalta. Kerron tämän tuhansien, tuhansien valokuvien kokemuksella.

Filmikameroiden aikaan kehitettiin yleensä kaikki rullan kuvat, ja säästöön on voinut jäädä myös ne epäonnistuneet kuvat. Valokuviakin saa ihan reilusti heittää pois, jos ne eivät esitä mitään itselle merkityksellistä. Jos kuvat koskettavat enemmän joitain sukulaisia tai ystäviäsi, voit tarjota kuvia heille.

Kerro omat vinkkisi ja käytäntösi. Mikä teillä toimii?

Lue myös: Luokittelu tuo selkeyttä arkeen

Yksi ajatus artikkelista “Valokuvien säilyttäminen

  1. Hyviä vinkkejä! :-) Annoinkin just veljelleni läjän kuvia jotka ovat olleet irrallaan… häntäkin koskettavia. Hän on tehnyt valokuvakirjoja, johon minulla ei ole vielä ollut inspiraatiota.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s