Testissä: Olohuoneen järjestys

Living room project

Viikko sitten päivitin olohuoneemme vastaamaan paremmin nykyisiin tarpeisiimme.

Lähtötilanne

Kyllästyminen isoon, tummaan kirjahyllyyn. Hyllyn päälle kertyi helposti röykkiöitä tavaroista, joita nosteltiin lasten ulottumattomiin kaiken muun touhun keskellä. Sekava kirjahylly teki olohuoneesta levottoman, ja pölyjen pyyhkiminen oli vaivalloista. Muukaan siivoaminen ei tästä syystä hirveästi innostanut. Lasten lelut kerättiin vuosien rutiinilla joka ilta paikoilleen lastenhuoneeseen, mutta tila tuntui senkin jälkeen jotenkin epämääräiseltä.

Huonekalujen järjestys oli jäänyt keskeneräiseksi yhden tammikuisen kokeilun jäljiltä, eikä miellyttänyt sellaisenaan.

Rumat, kuluneet tapetit lähtivät viime syksynä. Nautin nyt puhtaista seinistä, enkä tällä hetkellä kaipaa isoille seinille mitään. Lyhyelle seinälle on suunnitteilla tauluhyllyt, jolloin saisimme esille helposti vaihtuvan kokoelman valokuviamme.

Olohuoneessa leikitään paljon ja siellä on mukavasti tilaa lapsille. Vapaa-ajalla haluammekin keskittyä perheeseen ja rentoutumiseen, ja käyttää mahdollisimman vähän aikaa siivoamiseen.

Omat tarpeeni

Tasapainoilu työn ja kodin välillä, tuoreen yrityksen luotsaaminen ja henkilökohtaiset haasteet täyttävät pääni tällä hetkellä.  Tässä elämänvaiheessa koti saa olla todella yksinkertainen. Kodin tärkein sisältö on perhe. Kaksi pientä lasta tuovat riittävästi elämää ja hulinaa, en tarvitse mitään muuta. Ainoastaan sen vastapainon, jonka saan mahdollisimman selkeästä ympäristöstä.

Kaipaan siis pysähtymistä ja hiljentymistä. Harjoittelen tietoista läsnäoloa, ja keskittyminen käsillä olevaan hetkeen on välillä haasteellista. Iso osa hälinästä tuntuu ylimääräiseltä ja estää minua kuulemasta itseäni. Hälinällä tarkoitan kaikenlaisen mekkalan lisäksi myös ajatuksieni kaaosta, sekä visuaalisia ärsykkeitä.

Tavoite

Tilaa perheelle, siivoaminen helpommaksi, vähemmän kertyviä röykkiöitä, selkeys ja levollisuus.

Ratkaisu

Karsimme tavaraa isosta kirjahyllystä, joka siirrettiin makuuhuoneeseen. Koko hylly on valmis lähtemään kiertoon, jonka jälkeen makuuhuoneeseen tulee pienempi kirjahylly, johon mahtuvat muun muassa kirjat, jotka haluan pitää esillä. Tähän yhdistyvät hyvin myös makuuhuoneessa sijaitsevan kotitoimistoni tarpeet.

Olohuoneessa television alla kyljellään ollut hyllykkö nostettiin pystyyn kirjahyllyksi. Se on valkoinen ja edeltäjäänsä pienempi, ja sen päälle voi kasata huomattavasti vähemmän väliaikaista tavaraa. Television alle tuli vielä pienempi hyllykkö makuuhuoneesta, ja digiboxit sekä muut tekniset laitteet menivät lukolliseen kaappiin pois näkyvistä ja lasten ulottuvilta. Kaapissa ovat nyt myös kaukosäätimet, jotka ennen olivat kirjahyllyn päällä.

Hyllyissä on enää iso säilytyslaatikot, sekä muutama harkittu muistoesine koristeena. Pyyhittäviä pintoja on nyt vähemmän, ja tavaroiden karsimisen jälkeen pölyjen pyyhkiminen on entistä helpompaa.

Testaaminen

Päätin huvikseni testata järjestyksen toimivuutta kahden viikon valokuvaprojektilla. Otan joka päivä yhden kuvan olohuoneesta siinä tilassa kuin se sattuu kuvaushetkellä olemaan. Kaaostuvat kohdat ja muut toistuvat seikat on tällä tavalla helppo huomata.

Julkinen projekti tulee aina varmemmin vietyä loppuun asti, ja on usein myös jollekin toiselle avuksi tai inspiraatioksi. Projektin julkisuuteen liittyy isompikin asia, johon palaan myöhemmin.

{ Olohuoneprojekti Facebook-sivullani }

Huomioitavaa

Meillä kaikilla on omat mieltymyksemme ja tarpeemme, jotka vaihtelevat elämäntilanteiden mukaan. Tältä pohjalta luomme kodistamme meille parhaan mahdollisen niillä resursseilla, jotka meillä on kulloinkin käytettävissä. Emme kaikki pidä samoista asioista tai kaipaa samoja asioita koteihimme, ja hyvä niin.

Koti on jokaiselle yksi henkilökohtaisimmista asioita, ja sen asettaminen arvostelulle alttiiksi voi olla iso asia. Otan tämän huomioon aina, kun vierailen toisten kodeissa, olinpa sitten vieraana ammattijärjestäjän ominaisuudessa tai muuten. Toisten kodeissa minulla ei ole henkilökohtaista tarvetta muuttaa mitään, vaan ne saavat olla juuri sellaisia kuin ovat. Viihdyn, kun kodin asukkaat viihtyvät. Halu ja tarve muutokseen lähtee aina kodin sisäpuolelta.

Yksi ajatus artikkelista “Testissä: Olohuoneen järjestys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s