Rajansa kaikella

Rajansa kaikella

Viikkokirjeeni tilaajat saavat nykyisin tilausvahvistuksen mukana kuusi vinkkiä yksinkertaistamiseen. Niistä neljäs kuuluu näin: Aseta tavaramäärille rajat.

Sain pari hyvää kysymystä siitä, kuinka rajoja kannattaa miettiä. Rajataanko sen mukaan, mitä säilytystilaan järkevästi mahtuu? Rajataanko sen mukaan, mitä oikeasti tarvitaan?

Vastaus molempiin kysymyksiin on kyllä.

Toimiva järjestys

Järjestys syntyy siitä, että jokaisella tavaralla on oma paikkansa. Toimivassa järjestyksessä tavarat on helppo ottaa käyttöön ja palauttaa takaisin paikoilleen. Säilytystiloja ei ole tungettu täyteen, vaan hyllyille ja laatikoihin on jätetty noin neljäsosa väljää, jotta tavaroiden liikuttelu ei sotke järjestystä.

Mitä oikeasti tarvitset?

Rajojen asettamisessa oleellisinta on tunnistaa, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä. Mitä haluat säilyttää, mitä oikeasti tarvitset? Mahtuvatko nämä tavarat nykyisiin säilytystiloihin?

Säilytystilat

Säilytystilat luovat rajojen asettamiselle oman kehyksensä. Jokaisessa kodissa on tietty määrä säilytystilaa. Jos säilytystilaa ei ole riittävästi, on ensimmäiseksi kysyttävä, halutaanko sitä luoda lisää, vai halutaanko tavaramäärä sovittaa nykyisiin tiloihin sopivaksi. Kuinka paljon kotisi neliöistä haluat laittaa säilyttämiseen ja varastointiin? Vastaamalla tähän kysymykseen olet asettanut ensimmäiset rajat tavaramäärälle.

Tästä päästään yksityiskohtiin. Otetaan esimerkiksi liian täynnä oleva kirjahylly. Haluatko antaa kirjoille enemmän tilaa kotonasi vai karsitko kirjoistasi osan niin, että ne mahtuvat nykyisiin puitteisiin? Asetat rajat sen mukaan, kuinka tärkeitä kirjat ovat sinulle. Jos kirjat ovat hyvin oleellinen asia elämässäsi, voit tehdä niille tilaa rajaamalla jonkin sinulle vähemmän tärkeän määrää pienemmäksi.

Rajansa kaikella

Rajojen asettaminen yksinkertaistaa asioita myös elämän muilla osa-alueilla. Kuinka usein tarkistat sähköpostisi? Kuinka paljon käytät aikaasi puhelimessa puhumiseen tai tietokoneen äärellä? Kuinka monta projektia sinulla on yhtä aikaa meneillään? Mitkä asiat elämässäsi tarvitsevat rajoja?

Sopivilla rajoilla elämä on hallittavampaa ja vähemmän stressaavaa. Päätä, mille asioille haluat antaa tilaa, aikaa ja voimavarojasi. Mihin haluat keskittyä ja milloin? Asiat tulevat tehdyksi, kun ei yritä tehdä liian montaa asiaa kerrallaan. Kun näytät muille, että arvostat omaa aikaasi, muutkin alkavat pitää sitä tärkeänä.

Missä raja kulkee?

Jokainen asettaa omat rajansa omien lähtökohtiensa ja tarpeidensa pohjalta. Testaa ja tunnustele, tee tarvittaessa muutoksia. Muista myös itse kunnioittaa rajojasi. Kun harkitset uusia hankintoja, mieti säilytysratkaisu ja todellinen tarve jo etukäteen. Kun täytät kalenteriasi, mieti, mille oikeasti haluat varata aikaa.

Kuinka monta tarvitset?

Olen kirjoittanut tästä aiheesta viime helmikuussa. Lue artikkeli täällä.

Yksi ajatus artikkelista “Rajansa kaikella

  1. Paluuviite: Rajansa kaikella | Vapaana virtaavia | marra's day

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s