Saat enemmän kuin mistä luovut

Tavara päivässä pois -ryhmässä kysyttiin pari päivää sitten hyvä kysymys:

”Mitä tehdä kun nurkat alkaa täyttyä päivän poistoista, eivätkä kasat pienene uutterista netti- ja kirppismyynneistä huolimatta? Erityisesti vinkkejä kaivataan hyväkuntoisten lastenvaatteiden ja lelujen osalta: ei haluaisi ihan ilmaiseksi laittaa pois, kun rahantarve on ihan todellinen. Myyminen on todella hidasta ja poistokasa sen kuin kasvaa.”

Kommentteihin tuli aiheesta erittäin hyvää keskustelua ja ajattelin muotoilla omasta vastauksestani blogitekstin, kun sellaista vähän toivottiinkin. Tunnistan niin rahantarpeen kuin tilaa vievät kasatkin. Omalla kohdallani olen lopulta punninnut asian näin:

Arvostan omaa aikaani
Tuntipalkka kaikelle myymiseen liittyvälle työlle on häviävän pieni. Rahaa ei ole ylimääräistä, mutta eipä ole aikaakaan. Kuinka haluan omani käyttää?

Arvostan vapautuvaa tilaa
Arvostan vapautuvaa tilaa enemmän kuin kirpparirahoja. Tämän olen kokenut niin monta kertaa, että osaan jo luottaa siihen. Olen aivan varmasti huojentunut, kun turhat tavarat ovat lähteneet. Tietyssä pisteessä olen valmis jopa maksamaan, että joku vie turhat tavarat pois. Se on sen arvoista.

Muuttuneet kulutustottumukseni maksavat takaisin
Kun joutuu näkemään kaiken sen tavaramäärän, mikä järjestämisen myötä kannetaan turhana pihalle, oma suhde kuluttamiseen muuttuu väistämättä. Kirpaisee, mutta otan opikseni. Harkitsen hankintani tarkkaan ja ostan vain tarpeeseen. Säästän muuttuneilla kulutustottumuksillani ne kirpparirahat  – ja enemmänkin. Tämä on kestävää kehitystä oman pääni sisällä.

Joistain asioista on maksettava oppirahat
Hyväksyn sen, että olen aiemmin ostanut harkitsematta, enkä ole osannut samalla tavalla erottaa tärkeää turhasta. En ehkä saa siitä kaikesta turhasta nyt toivomaani korvausta, mutta tämä prosessi piti käydä läpi, että osaan ja voin jatkossa toimia toisin. Tämä oli yksi niistä kursseista, jonka järjestin itse itselleni. Muutos on pysyvä ja jokaisen lantin arvoinen.

Tarpeeton itselle, tärkeä toiselle
Joku muu voi todella tarvita sitä, mikä itselle on käynyt tarpeettomaksi. Olen mielelläni avuksi siinä, missä voin. Joku lahjoittaa rahaa, joku aikaansa, joku vaatetta ja tavaraa. On lopulta aika ylellistä, että tavarat tullaan usein hakemaan jopa kotiovelta. Samalla näen innostuneita kasvoja, huojentuneitakin. Hyväntekeväisyyskohteet voi valita ajatuksella. Toisen ilo on lahjoituksen arvoinen.

Käännä katseesi siitä, mistä luovut siihen, mitä saat.

Lahjoitettu rautasänky

Vanha rautasänky ennen lahjoittamista ja lahjoittamisen jälkeen.


Samasta aiheesta aiemmin: Maksaako vaivan?

6 ajatusta artikkelista “Saat enemmän kuin mistä luovut

  1. Hyvä keino on lahjoittaa esimerkiksi Hopelle lastenvaateita ja leluja. Menevät todelliseen tarpeeseen suoraan tarvitseville lapsille lähialueella.Hyvä mieli itselle, iloa lapselle jolla ei kenties ole juuri mitään ja puhtaat nurkat helposti!
    Kouriintuntuvat kuvat :)

  2. Kyllä, olen samaa mieltä! Olen itsekin vienyt Hopelle lastenvaatteita ja leluja, ja myöhemmin tässä kuussa olen menossa Tampereen Hopelle vapaaehtoistöihin.
    Kiitos! :)

  3. Oih, ihana kirjoitus. Samaa prosessia, samoja ajatuksia ja selkiintyneet kulut(tamattomu)ustottumukset ja koti <3. Just love it!

  4. Kiitos, Jenkka! Niin palkitsevaa – ja vasta alkua. Mitä kaikkea sitä elämässään keksikään, kun voimavarat vapautuvat selkiintyneen elämän myötä parhaaseen mahdolliseen käyttöön – omien arvojen mukaiseen elämään, olemiseen, kohtaamiseen, luovuuteen ja uusiin ideoihin! Noin esimerkiksi. <3

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s