Tunnelmaa ja vaihtelua kotiin ilman shoppailua

Minulta kysyttiin tänään, kuinka voisi saada mielihyvää, uutuuden tunnetta ja viihtyvyyttä kotiin ilman uusia hankintoja. Pyysin apuun sisustussuunnittelija Irina Siikavireen, joka lupasikin heti vierailla täällä blogissani. Tässä siis Irinan ajatuksia aiheesta.

Ida Liimatainen: Irina Siikavire

Miten saan kodistani kauniin ja viihtyisän vuodesta toiseen ja kuitenkin uudistaa sitä oman mielialan mukaan ilman ostopakkoa?

Taas on se aika vuodesta, jolloin siirrytään sisätiloihin ja kodin tunnelma tulee erityisen tärkeäksi. Pimeästä vuodenajasta yrittää rakentaa valoisampaa hankkimalla ympärilleen lämpimiä neliöitä, joita on pakko myös sisustaa. Takan loimussa pakkasta paossa on mukavampaa, jos ympärillä on kaunista.
(Tomi T. Turunen: Haluaisin olla muuttolintu)

Kalusteiden järjestämisellä ihan eri ilme

Lähestyn asiaa kahdelta kantilta. Ensinnäkin itse uskon siihen, että kun kodissa on puitteet kunnossa, eli perussisustus on toimiva ja käytännöllinen, eli kalusteet on sijoitettu hyvin ja tunnelmallisesti sekä myöskin järkevästi, niin kaikki muu sisustus on kosmetiikkaa.

Usein kodeissa mättää jo tämä perussisustus. Onko sohva(t) sijoitettu niin, että television näkee hyvin (jos siis pitää löhöämisestä television ääressä), seurustelu on mukavaa, istumaan mahtuu koko perhe, miten keittiö ja ruokailu sijoittuu, onko kulkuväylät otettu huomioon, lapsilla leikkitilaa, onko liikaa tai liian vähän huonekaluja ja muita tavaroita, mitoitukset oikeita ja niin edelleen.

Toisin sanoen usein jo kalusteiden järjestämisellä saadaan kotiin ihan eri ilme. Tässä tietysti auttaa sisustajan ammattimainen silmä. Tällaista pientäkin konsultaatiota pelätään ihan turhaan, kun sillä vastapainoisesti saa omasta kodistaan viihtyisän, eikä tarvitse aina miettiä uutta.

Värimaailma ja sisutuksen punainen lanka

Värimaailman suhteen pitäisin tärkeänä, että perusvärit olisivat sellaiset neutraalit, joista itse tykkää. Voihan tapeteilla esimerkiksi korostaa ja leikitellä omalla maulla. Rohkeutta peliin, muuten ei saavuta juuri sitä, mistä itse haaveilee. ”ValkoisetSeinätOvatNeutraalit ja NiihinEiKyllästy” Joo-o, mutta saatko kotiisi sellaisen tunnelman kuin haluaisit?

Tämän jälkeen voisi miettiä omat lempivärit (muodista huolimatta) ja hankkia juurikin tekstiilit ja piensisustuksen niissä väreissä. Nämä värithän voivat olla ympäri vuoden tai vaihtoehtoisesti kausittain uudistaa pienillä muutoksilla. Ja kun nämä ovat hankittu, niin selviää vuosia, kun ei tarvitse oikeastaan ostaa mitään.

Eli sisustuksessa olisi sellainen punainen lanka, joka pitää ohjat käsissä. Sillon jää ostamatta joka vuosi tulevat uudet kuosit ja tavarat. On ihan turhaa sortua aina uusiin ostoksiin, kun tietää, että minulla on kaikki upeat jutut, jotka nyt otan taas esiin ja vaihdan esimerkiksi talviluukin /kesäluukin. Turha tavara ei tuo onnea. Ja tavaraahan riittää. Juurikin runsauden pula saa monet hairahtumaan ja tuloksena onkin vain sillisalaattia, ei tunnelmaa.

Sisustussuunnittelijan kotona

Itse tykkään juuri tällä hetkellä vaihtaa värit kotona. Perusvärit ovat valkoinen, harmaa ja ruskea, ja nyt tekstiilit ja muu piensisustus on puhdas punainen ja valkoinen. Kesällä kaikki muu oli samoin, paitsi tehoste/piristeväri oli kirkas keltainen. Punaiset verhot ovat olleet jo kolme vuotta ja aina ne tuntuvat uusilta, kun ne kesän jälkeen vaihtaa. Samoin keväällä, kun keltainen valloittaa, tuntuu siltä, että aurinko pääsee sisällekin.

Mitään tavaroita minun ei tarvitse ostaa. Kynttilöitä uusin, koska ne palavat loppuun. Kaikki muu on jo olemassa. Torkkupeitot paksummat ja muhkeammat talvella kuin kesällä. Sillä saa lämmintä tunnelmaa lisää. Tyynyt vain osa on punaisia tai keltaisia, loput harmaita ja valkoisia. Silti kodissani on aina uusi tunnelma.

Tunnelmaa ja uutuutta luonnosta

Toinen vaihtoehto on, jos ei kerta kaikkiaan ole ihminen, joka haluaisi kausittain vaihtaa värit ja piensisustuksen, niin käyttää sisustuksessa (sen toimivan perussisustuksen) omia mieluisia värejä. Vaikka useampiakin yhdistellen tai sitä perusvalkoista ja ainoastaan siistimisellä, kynttilöillä ja luonnon antimilla hakee tunnelmaa ja uutuutta.

Luonnon kivet maljakossa tai muussa sellaisessa tai jopa pöydällä ovat kauniita. Samoin syksyllä puiden lehdet voi laittaa lasimaljakkoon tai vastaavaan. Talvella havuja voi tuoda sisällekin ja tehdä niistä erilaisia asetelmia. Kesällä tietenkin kukat ja heinät. Ledivaloja maljakkoon tuo tunnelmaa ja kauneutta. Mielikuvitusta vain käyttämään ja luonnosta löytyy vaikka mitä ihan ilmaiseksi. Mikä olisi nyt kauniimpaa kuin pöydällä syksyinen vaahteranlehtikimppu maljakossa ja kynttilä vieressä.

Tunnelmallista syksyä!

Irina

Irina Siikavire | www.irinasiikavire.fi
Sisustussuunnittelu ja Stailaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s