Puolipitoisten vaatteiden arvoitus

Mitä tehdä puolipitoisille vaatteille? Siis niille, jotka ovat jo kertaalleen olleet päällä, mutta jotka eivät kaipaa vielä pesuakaan. Puolipitoiset vaatteet tuntuvat aiheuttavan epäjärjestystä kovin monessa kodissa. Niitä löytyy lattioilta, sängyiltä, sohvilta, tuolien selkämyksiltä. Niitä siirrellään paikasta toiseen, koska niille ei ole varattu omaa paikkaa.

Puolipitoisten vaatteiden arvoitus

Säilytysvinkkejä puolipitoisille vaatteille

1) Oma hylly tai kori vaatekaapissa.
2) Naulakko vaatekaapin tai vaatehuoneen oven sisäpuolelle.
3) Oven yli ripustettava naulakko makuuhuoneen oven sisäpuolelle.
4) Lattianaulakko makuuhuoneessa tai vaatehuoneessa.
5) Googlen kuvahaulla voi hakea ideoita esimerkiksi hakusanalla vaatepuu tai vaateteline.

Määrittele itsellesi rajat, kuinka paljon puolipitoisia vaatteita saa säilytyspaikkaan kertyä ja aloita sopivien vaatteiden etsiminen aina puolipitoisista.

Mieti myös, vaatiiko järjestely välttämättä esimerkiksi uuden ostamista, vai voisitko ratkaista ongelman vain ajattelemalla toisin.

Ajatus: Pitokuntoinen on puhdas vaate

Kollegani Reija Wihinen jaottelee vaatteet vain puhtaisiin ja likaisiin, eli hän ei käytä ollenkaan puolitoinen-kategoriaa.

”Likaiset vaatteet ovat tahraisia tai sitten niistä tietää tuoksun (ei tarvitse olla mikään varsinainen haju) perusteella, että ovat pesua vaille. Likaisten vaatteiden paikka on tietenkin pyykkikorissa tai -kaapissa, josta ne meidän perheessä laitetaan pesuun ja takaisin kaappiin 24 tunnin sisällä.

Puhtaisiin puolestaan lasken kaikki edelleen pitokuntoiset vaatteet – ovatpa ne sitten pesun jäljiltä tai eivät. Jos ”puolipitoisia” vaatteita ei voi laittaa puhtaiden sekaan kaappiin, ne ovat minusta siinä vaiheessa jo likaisia. En näe mitään syytä sille, miksei esimerkiksi kerran tai useammankin kerran käytettyä tahratonta puseroa voisi laittaa kaappiin puhtaiden vaatteiden sekaan.

Vaatteiden käyttöikää pidentää huomattavasti, jos niitä ei pestä jokaisen käytön jälkeen, vaan lepuutetaan henkareissa. Pienet käyttörypytkin oikenevat samalla.”

Ajatus: Vain kotivaatteet lasketaan puolipitoisiin

Kollegani Outi Terentjeff on päätynyt siihen, että vain niin sanotut kotivaatteet voivat olla puolipitoisia.

”Olen varannut vaatekaapista oman hyllyn, johon laitan kotivaatteet kun lähden töihin, luennolle, minne ikinä. Sieltä ne löytyvät sitten kotiin palatessa ja ihmisten ilmoilla päällä olleet menevät joko tuuletuksen jälkeen takaisin kaappiin tai pesuun, jos on tarvis.

Työvaatteilla  (maalaushommat jne.) on oma paikkansa joka tapauksessa ja kerran käytetty paitis ei yleensä ole niin likainen, etteikö sitä voisi laittaa takaisin kaappiin puhtaiden joukkoon lepuuttamisen jälkeen. Ylipäätään tätä rulettia helpottaa se, että kaikki vaatteet sopivat yhteen keskenään.

Kannattaa muuten kiinnittää huomioita myös siihen, ettei vaatteita ole sullottu kaappiin niin tiivisti ettei ilma kierrä – jos tila ei tuuletu, alkavat pesupuhtaatkin vaatteet ajan myötä tuoksua tunkkaiselta.”

Kuinka sinä olet ratkaissut puolipitoisten vaatteiden arvoituksen?

Mainokset

5 ajatusta artikkelista “Puolipitoisten vaatteiden arvoitus

  1. Hyvä aihe! Oma ratkaisuni on yhdistelmä edellisestä. Jos vaate ei kuulu pyykkikoriin, sen tosiaan voi laittaa kaappiin. Todellisuudessa puolipitoisia kyllä kertyy tuolin selkämykselle, mutta sieltä niitä sitten roudaan takaisin kaappiin. Minulla on myös tapana vaihtaa kotona verkkarit tai kimono päälle. Kotiverkkareilla on oma paikka vaatekaapissa ja kimono roikkuu aina esillä kun ei ole päällä, se on kivannäköinen :-).

  2. Kiitos, Sanna! Mielenkiintoista kuulla, mikä kenelläkin toimii ja kuinka kukain on tämän asian ratkaissut.

  3. Tuuletan puolipitoiset vaatteet. Raikkailta tuoksuvina laitan ne kaappiin, mutta käytän eri värisiä vaateripustimia kuin puhtaissa vaatteissa. Näin ne erottuvat helposti. Esimerkiksi jakuille, puseroille jne. käytän muutenkin oman värisiä vaateripustimia. Järjestelen vaatteet vielä värijärjestyksessä kaappiin ja näin löydän helposti tarvitsemani.

  4. Meillä tyttölapset suorastaan viljelevät vähän aikaa pidettyjä mekkoja ja muita vaatteita pitkin lattioita. Aiemmin tuli vaan väsyneenä poimittua kasa ja heitettyä se pesuun. Omat puolipuhtaat vaatteet lojuivat mikä missäkin ja jossain vaiheessa latasin nekin pesuun. Kaikki turhaa pyykkiä. Nyt koitan jaksaa käydä läpi lasten vaatteet ja viikata ne takaisin kaappiin, jos ovat puhtaita. Omat vaatteet tuuletan ja laitan takaisin kaappiin, jos eivät haise tai ole tahraiset. Oon niin laiska muutenkin viikkaamaan pestyjä vaatteita kaappiin, joten tällä tavoin vältyn isommalta pyykkivuorelta. Kotihousuilla ja paidalla on oma paikkansa kylppärissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s