Haastattelussa Olli Posti

Olli Posti | Kuva: Tiina Nurmi

Sujuvan arjen haastattelusarjaa jatkaa Olli Posti. Olli tekee tällä hetkellä päivityksiä Suomen Voimaruoan sivulle Facebookissa.

Mitä sujuva arki tarkoittaa elämässäsi?

Sujuva arki tarkoittaa sitä, että perustarpeeni toimivat vaivatta. Eli käytännössä, että minulla on energisoivaa ruokaa, laadukasta juotavaa, runsaasti rahaa, mukavaa sosialisointia, omaa rauhaa, luontoa, tsäänssit tehdä hyvää työtä ja edistää uraa mielekkäästi, rakastajiakin ja lämpimiä perhesuhteita – SILLOINKIN KUN EN NÄE MINKÄÄNLAISTA VAIVAA ASIAN ETEEN. Eli tunnen, että vaikka olisin vaan, kaikki sujuu ihan itsestään. Kämppis tulee illalla kotiin. Tytöt soittelee perään. Kaapit pursuaa superfoodeja, vaikken kävisi kaupassakaan. Kylmässä lähdevettä (ja kookosta) niin paljon, ettei se loppuisi vaikken viikkoon tai pariin edes muistaisi koko asiaa.

Työssäni tuotan enemmän kuin tarpeeksi laatua ja lisäarvoa sekä omaan että toisten elantoon – vaikka vaan toteuttaisin sitä mitä luonnostaankin haluan keksiä ja kehitellä. Organisaatio tai kumppani ei sidokaan minua, rajoita tai pakota, vaan päinvastoin auttaa minua toteuttamaan itseäni ja edistämään agendaani vielä paremmin kuin olisin yksin osannut – ja tietenkin minä teen heille luonnostani samoin. Saan olla ison osan päivästä ihan rauhassa, vaikka kattoa tuijotellen tai Kimi Räikkösen haastatteluita tutkaillen, jos sille tuntuu. Pääsen helposti luontoon, seikkailuihin ja kaikenlaisille kivoille mestoille, heti kun sellainen houkuttelee.

Ennen kaikkea sekä oleminen, tekeminen että siirtymät ovat lähtökohtaisesti nautinnollisia ja kauniita. Jos asuisin vaikkapa Kumpulassa, ja elämän sisällöstä iso osa tapahtuisi Kruunuhaassa, ei se välimatka mitään mukavuutta olisi. Toisaalta esim. Joensuussa kaikki siirtymätkin ovat kauniin nautinnollisia. Elämän pienet ilot ja onnen hetket valtaavat koko kokemusmaailmani. Kaikki on kivaa ja kaunista. Tämä on tärkeää, niin saa koko ajan olla siinä harmonisen elämysvirran kehollis-aistillisessa olotilassa, jossa pystyy myös muuttamaan maailmaa positiivisesti, sekä tietenkin itse voimaan kaikinpuolin erinomaisen hyvin. Eikä tarvi kelata, voi olla yhtä ”hetkessä” ja vapaasti kuin lapsi tai siis vauva.

Toimiva arki tarkoittaa myös sitä, etten millään osa-alueella ole ”yhden varassa”, vaan vaurauteni, (sosiaalinen) asemani, laadukas tuottavuuteni ja osaamiseni on niin korkea, että voin hengittää huoletta vaikka yksi tietty suhde, kumppanuus tai mikä tahansa olosuhde yllättäen kariutuisikin. Voin nauttia siitä mitä on tietäen, että jatkossakin on asiat vähintään yhtä ihanasti.

Mikä on ollut haasteellisinta arjessasi viime aikoina?

Olen aina ollut ihan kauhean huono asunnonhakija. Kuulemma tytöt saavat asuntoja helpommin; itse en ole saanut vielä ensimmäistäkään (vapailta markkinoilta siis), joten olen sitten aina tyytynyt toisten (yleensä tyttöjen) hankkimiin tilapäis-kompromisseihin. Ollut niihin jopa todella tyytyväinen, vaikkeivät olisi palvelleet minun onneani ja työmetodiani juuri laisinkaan – olen ollut helpottunut ylipäänsä jossain saa olla. Tämän uskomuksen ja vanhan toimintamallin kanssa on viime aikoina tehty töitä, ja nyt ymmärrän, että omalle urakehityksellenikin tästä löytyy se olennaisin pullonkaula, joka on syytä korjata ennen kuin panostaa mihinkään muuhun.

Millaiset ratkaisut ovat tehneet arjestasi toimivamman?

Sandyn konsultaatio! Siitä kaikki alkoi. Omilla kauppakierroksillani asiakkaat usein huomaavat, että ”tämähän on kivaa, jännää ja mielenkiintoista!”. Ettei shoppailu ollutkaan tylsä välttämättömyys, vaan aarreseikkailu karkkikauppaan, tutustuminen piparkakkutalon salaisuuksiin. Sieltähän löytyy vaikka mitä herkkua – mitä ei koskaan olisi tullut huomanneeksi. Samoin kävi minulle Sandyn parituntisessa: sen jälkeen olen innostunut ja tykästynyt miettimään ja ratkomaan ja kehittämään, innovoimaan näitä ”elämän perusasioita”, joita ennen vain ja ainoastaan ehkä inhosin tai ainakin välttelin enimmäkseen. En nähnyt niissä mitään luovaa potentiaalia. Nyt näen, että ne sekä mahdollistavat ja tukevat muuta luovuutta, että niissä itsessäänkin voi innovoida niin suurta lisäarvoa ja nerokasta toimivuutta, että sitä kelpaa opettaa sitten muillekin.

Mihin tai millaisiin asioihin haluat kiinnittää elämässäsi huomiota juuri nyt?

Tärkein on tämä kirjoittelu. En siis itseasiassa tykkää kirjoittelusta juuri ollenkaan – puhuminen on paljon kivempaa, elävämpää, kehittävämpää ja soaiaalisempaa. Mutta Life Organizingin toimiessa optimaalisesti, tämä on niin taivaallista ettei vastaavaa (tuottavuuden tasoa) voi oikein muuten kokea. Tässä voi optimoida nimittäin kaiken sen, mitä ihmisten ilmoilla ei voi tehdä. Puhuessa täytyy yleensä olla vaatteet päällä; koneelle voi juosta vaikka suoraan suihkusta idean iskiessä. Normityössä joutuu syömään vähän sitä sun tätä, usein aika keinotekoisissa oloissa. Tässä voi kaiken optimoida tappiin asti, ilman mitään keinotekoisen luonnosta erkaantuneen sairaus-hienostelukulttuurin rajoituksia, että ne olotilat mihin pääsee, ovat ihan eri planeetalta. Muttei se jää pelkäksi ”päräyttelyksi”, vaan näppiksen kautta inspiraation saa suunnattua johonkin yleishyödylliseen, kuten tähän haastatteluun vastaaminen ja Sandyn mainostaminen.

Life Organizingiin liittyvä unelmani, tavoitteeni ja seuraava askeleeni on ihana (eli noin sata vuotta vanha, korkeakattoinen) kämppä parhaalla paikalla, johon olen tehnyt jo listan kavereista, joita haluan kutsua sinne syömään, juomaan, majoittumaan, ideoimaan, tutustumaan, opiskelemaan, työskentelemään… kaikki etätoimiston parhaat puolet ilman jäykkyyksiä. Sitä kohden työskentelen tällä hetkellä. Kaikille parasta superfoodia kaikissa muodoissa niin paljon kuin jaksaa syödä, ja aina voi välillä hakea läheisistä kauppahalleista lisää luomulohen perkeitä, riistan luita keittokattilaan, juureksia ja sen sellaista. Kiivetä takaisin parvelle kaikkea muuta paitsi rappusia pitkin, vaihtaa musaa ja hypätä takaisin alas häärimään keittiössä.

Ollin kuva: Tiina Nurmi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s