Sujuvuutta suunnittelulla ja läsnäololla

Kaisu

Kaisu Jaako jatkaa sujuvan arjen haastattelusarjaa. Kaisu on kohta 35-vuotias yrittäjä ja äiti, joka käy myös palkkatyössä. Hänen arjessaan on kolme haaraa – yritys (verkkokauppa MamaMia.fi ja saunayoga-tunnit), palkkatyö nuorisokodilla ja lapset /perhe.

Kaisu kertoo, että he eivät ole vielä olleet valmiita laittamaan lapsia hoitoon niin paljon kuin tarve todellisuudessa olisi. Tämä tarkoittaa rajallista työaikaa ja usein Kaisu tekee töitä myös iltaisin. Kaisu totetaa, että on itse näin valinnut ja näkee suurena plussana sen, että voi tehdä juuri tällaisia valintoja arjessaan.

Mitä sujuva arki tarkoittaa elämässäsi?

Sujuva arki minulle on rutiineja, saman kaavan toistumista. Tämä ei tarkoita, että jokainen päivä on samanlainen, mutta sujuvinta arki on, kun viikot toistavat toisiaan. Sujuva arki on, kun aamut ovat samanlaisia, päivän lähtee käyntiin tutulla tavalla. Siitä on hyvä ponnistaa uuteen päivään hyvällä fiiliksellä. Aamulla syödään aamupala ja laittaudutaan valmiiksi päivää varten.

Minusta suunnittelu on osa sujuvaa arkea, ja tykkään tietää etukäteen, mitä seuraavana päivänä tai vaikka seuraavalla viikolla tulee tehdä tai mitä tapahtuu. Hyvällä suunnittelulla saa asiat menemään paljon helpommin mielestäni.

Tykkään laittaa ylös tehtäviä, mitä pitää hoitaa ja käytän kalenteria arjen hallinnassa. Inhoan tilanteita, kun yhtäkkiä muistan jonkun asian, joka olisi pitänyt hoitaa, mutta en ole muistanut. Tällaiset asiat nostattavat stressiä. Yritän pitää arkeani mahdollisimman stressivapaana, mutta se ei valitettavasti aina onnistu.

Mikä on ollut haasteellisinta arjessasi viime aikoina?

Suuri haaste on yritys ja perhe saman katon alla. On sekä haasteellista, että hyvää olla töissä kotona. Aina ei ole mahdollista saada sitä työrauhaa, mitä tarvitsisi, ja välillä on hyvin vaikea irrottautua töistään. Välillä tuntuu, ettei saa mitään aikaseksi ja taas välillä tuntuu, että tekee töitä koko ajan. Tasapainon löytämisessä on varmastikin se suurin haaste minulle.

Myös taloudellinen tilanne on ollut haasteellinen ajoittain. En pidä yhtään rahahuolista, mutta valitettavasti myös ne kuuluvat ajoittain arkeeni. Rahahuolet vievät paljon energiaa ja huomaan, että kun niitä on, ei työtkään suju yhtä hyvin kuin muulloin. Näen kumminkin, että haasteet ovat yksi tekijä, joka auttaa meitä kehittymään itsemme kanssa ja siinä, mitä teemme.

Millaiset ratkaisut ovat tehneet arjestasi toimivamman?

Suunnittelemalla työajan itselleni, asettamalla tavoitteita, esimerkiksi tänään teen nämä kolme asiaa, on auttanut paljon arjessa. Totta kai myös se, että lapset ovat jonkun verran päiväkodissa auttaa saamaan arjesta sujuvamman, kun itselläni on myös sellaista työaikaa, jolloin talo on tyhjillään muusta perheestä.

Olen myös huomannut, että pitämällä kiinni siitä, että olen sängyssä viimeistään klo 23 ja saan 8 tunnin yöunet auttaa älyttömästi arjen sujuvuudessa. Pirteänä on paljon helpompi pyörittää arkea ja saada asioita tehtyä kuin väsyneenä.

Mihin tai millaisiin asioihin haluat kiinnittää elämässäsi huomiota juuri nyt?

Haluan jatkaa arjen tasapainottamista, saada vieläkin selvemmän jaon töiden ja vapaa-ajan välillä, sekä saada vapaa-ajalla hyvän tasapainon perheen, parisuhteen ja oman ajan välillä. Haluan päivittäin kiinnittää huomiota siihen, että olen läsnä siinä, mitä teen. Ei ole mitään ideaa tehdä töitä ja ajatella, että pitäisi olla lasten kanssa, tai olla perheen kanssa ja miettiä työasioita.

Haluan oppia olemaan 100 % läsnä siinä mitä teen, koska olen varma, että silloin olen parhaimmillani niin yrittäjänä, äitinä, puolisona kuin työntekijänä. Olen tietoinen siitä, että olen ihminen, joka tykkää pitää monta ”rautaa tulessa” yhtä aikaa, ja onnistumalla tässä minun pitää keskittyä enemmän juuri tähän 100 % läsnäoloon.

Olen aikaisemmin testannut sitä, että karsin pois tekemisiä, töitä ja niin edelleen, mutta aina vaan huomaan, että vähän ajan päästä täytän tilaa uusilla asioilla. Nyt ajattelen, että minun on parempi hyväksyä itseni ja auttaa itseäni onnistumaan tilanteessa, missä haluan olla.


Kaisun kuva: Kaisa Lämsä

Yksi ajatus artikkelista “Sujuvuutta suunnittelulla ja läsnäololla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s