Yhteisen sävelen löytäminen

Samaan suuntaan

Minulta kysytään usein, kuinka puolison saisi mukaan kodin järjestämiseen tai sujuvamman arjen luomiseen. Tavat, tottumukset ja toiveet voivat olla puolisojen kesken hyvinkin erilaisia.

Toinen voi kokea epäjärjestyksen kodikkuutena, kun taas toinen tarvitsee järjestystä voidakseen keskittyä olennaisiin asioihin tai ylipäätään mihinkään. Toiselle koti on järjestyksessä, kun tasot ovat suunnilleen siistit, ja toinen ahdistuu edelleen kaappeihin sikin sokin sullotuista tavaroista. Toinen haluaa rentoutua ennen kuin alkaa laittaa paikkoja kuntoon, toinen ei voi rentoutua ennen kuin paikat ovat kunnossa.

Todennäköisesti tunnistamme nämä erot, mutta ilman keskustelua olemme vain omien olettamustemme varassa, ja erot kärjistyvät helposti. Usein nämä asiat nousevat keskustelunaiheiksi vasta silloin, kun jommankumman mitta täyttyy ja tulee sanomista. Siinä vaiheessa toinen osapuoli taas mieluiten sulkee korvansa.

Voimme ottaa toisen toiveet huomioon vain silloin, kun olemme niistä tietoisia. Vielä helpommaksi huomioon ottaminen käy, kun ymmärrämme, millaisia tarpeita toiveiden taustalla on. Mikä kumppanillesi on tällä hetkellä tärkeintä? Tietääkö hän, mihin asioihin sinä haluaisit keskittyä? Voitte molemmat kokea tekevänne asioita yhteisen arjen eteen, mutta teot ja tarpeet eivät välttämättä osu yksiin, jos ette tiedä, mikä toiselle on olennaisinta tällä hetkellä.

Yhteisen sävelen etsiminen kannattaa aloittaa uteliain mielin. Valmentavat tehtäväkirjat sisältävät neutraaleja kysymyksiä, joihin kumpikin voi kirjoittaa omat vastauksensa samalle sivulle. Kirjan kysymykset voivat toimia keskustelun innoittajana ja ohjaajana sellaisenaankin, mutta kirjoittaminen on toimiva tapa jäsentää myös omia ajatuksiaan ja saada ne näkyviksi ilman, että toinen keskeyttää. Voitte sopia, että toisen vastaus luetaan vasta, kun oma on kirjoitettu.

Keskustellen voi myös selvitä, miksi tietyt asiat ovat itselle niin tärkeitä. Tai ehkä jotkut asiat eivät enää olekaan tärkeitä, vaan ennemminkin vain vanhoja tottumuksia, joista ei ole enää tarkoituksenmukaista pitää kiinni.

Voi myös olla, että toisella on tässä hetkessä enemmän voimavaroja kuin toisella. Elämänmuutoksiin tarvitaan energiaa ja sisältä kumpuavaa innostusta. Löytyykö tavoitteistanne jotain, mikä innostaa teitä molempia? Tavoite kannattaa jakaa pienempiin osatavoitteisiin, ja voitte myös sopia vaikkapa yhteisen, molempia kannustavan palkinnon, kun saatte sovitun asian toimimaan.


Näihin teemoihin suosittelen Yksinkertaistamisen tehtäväkirjaa ja Unelmien kotia. Tehtäväkirjat voi ostaa yksittäin, mutta nämä kaksi kirjaa saa edullisempaan yhteishintaan tehtäväkirjapakettina. Unelmien koti keskittyy kodin järjestämiseen, Yksinkertaistamisen tehtäväkirja taas laajemminkin elämän selkeyttämiseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s