Arjen sujuvuus kohtuullisuuden mittarina

Linjanmuutoksia

Meillä on ongelma. Lapsillamme on (taas) liian vähän vaatteita.

Tämä vuosi on ollut perheessämme ensimmäinen päiväkotivuosi. Huomasin jo alkuvaiheessa, että vaatemäärät, joihin olimme tottuneet, olivat uudessa elämäntilanteessa riittämättömät. Jouduin pesemään pyykkiä jatkuvasti, mikä ei ollut järkevää miltään kantilta katsottuna.

Vaatteita hankittiin jonkin verran lisää. Kaikki vaatteet sopivat keskenään yhteen ja osa vaatteista menee molemmille lapsille, mutta lapset kasvavat ja vaatteet kuluvat, ja edelleen löydän itseni toistuvasti tilanteesta, jossa puhtaita vaatteita ei tahdo löytyä. Erityisen harmillista tämä on aamuisin, jolloin on muutenkin riittävästi kaikenlaisia ohjelmanumeroita.

Arki ei ole sujuvaa, jos jotain on liikaa, mutta ei se ole sen sujuvampaa, jos jotain olennaista on liian vähän. Arjen sujuvuus onkin oivallinen sopivan määrän mittari.

Tuplakappaleetkin voivat olla perusteltuja, jos se tekee elämästä vaivattomampaa. Jos esimerkiksi saksia tarvitaan usein useammassa paikassa, voi olla järkevää hankkia yhdet sakset jokaiseen käyttöpisteeseen. Tämä voi jopa auttaa pitämään järjestystä yllä. Kun tavaroita säilytetään siellä, missä niitä käytetään, ne löytyvät helposti ja ne on yhtä vaivatonta laittaa takaisin paikoilleen.

Kuvassani Kaarina Kaikkosen Linjanmuutoksia-installaatio Finlaysonilla vuonna 2009.

7 ajatusta artikkelista “Arjen sujuvuus kohtuullisuuden mittarina

  1. Mainio muistutus siitä, ettei vähätavaraisuus saisi nousta arkea hankaloittavaksi asiaksi. Rojuvuorten tapaan liika vähäisyys saattaa nostaa tavarat taas hallitsemaan arkea, vaikka ne kuulusivat perheen hiearkian pohjimmaisiksi.

  2. Kohtuullinen määrä tarpeellista, silloin homma toimii ja elämä pysyy selkeänä.

  3. Auttaisi paljon arjen ja varsinkin aamujen sujuvuutta, jos saisi vaatteet ja muut tarpeet katsottua lapsille ja itselleekin jo illalla valmiiksi. Siis jos… Kiitos tuosta useiden saksien maininnasta! Meillä 3 kerrosta ja saksia on sijoiteltu sinne missä niitä käytetään, hieman on ahdistanut ajatus, että pitäisi yksillä pärjätä! Mutta on meillä montaa turhaakin ihan liikaa…

  4. Nina, minullakin oli niin ajatus, että lapsille olisi aina katsottu illalla vaatteet valmiiksi. Usein lipsuu ja sen kyllä huomaa etenkin nyt, kun tuota ulkovaatettakin on joka lähtöön tässä välimallin säässä, eikä kaikelle riitä järkeviä paikkoja.

    Ei kannata tehdä elämästä turhan vaikeaa, vaan hankkia niin monet sakset kuin oikeasti tarvitaan. Ja laittaa ne vaatteet illalla valmiiksi. ;)

  5. Tässä oli taas niin ajatus kohdillaan :) Tämä sekavälikausi on kyllä eteisen – ja hermojen – kannalta rasittavinta aikaa. Kaveri just ehdotti sellaista eteisen välikausilaajennusosaa, jotta mahtuisi toppavaatteet, kuravaatteet ja välikausivaatteet jokaiselta olemaan paikoillaan. Ja juu, olisi huippua laittaa vaatteet illalla valmiiksi. Onneksi lapset on niin aamu-unisia, että saan yleensä tehtyä niille vaatepinot aamulla. Ulkovaatteet vielä jonoon eteiseen, niin tietävät mitä puetaan ja missä järjestyksessä. Ehtii samalla itse hörppiä aamukahvinsa. ;) Ja saksissa löytyy, ei tästä muuten mitään tulisi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s