Miltä kotisi tuntuu?

Miltä kotisi tuntuu | Sandy TalarmoSillä, miltä oma koti tuntuu, on hyvin suuri merkitys. Parhaimmillaan kotisi tukee sellaista elämää, jota haluat elää. Mieli lepää, on tilaa olemiselle ja arkiset asiat sujuvat. Koti voi olla myös yksi merkittävimmistä hidasteista unelmiesi elämälle. Silloin muutos voi onneksi alkaa ihan pienillä teoilla.

Uskon, että jokaisella on ajatuksia siitä, millaista kotona tulisi olla. Nämä ajatukset eivät välttämättä ole aina edes kovin tietoisia tai selkeästi jäsenneltyjä, vaan ennemminkin häilyviä mielikuvia ja tunnetiloja. Omien kokemusten, mieltymysten ja tarpeiden lisäksi ajatuksiin voivat vaikuttaa muun muassa lehdissä, televisiossa ja sosiaalisessa mediassa viestityt mielikuvat asumisesta.

Helposti vertaamme kotiamme erilaisiin mielikuviin, olettamuksiin ja uskomuksiin siitä, miltä kotona tulisi näyttää. Tämä taas osaltaan vaikuttaa siihen, millaisia tunteita oma kotimme meissä herättää. Omilla ajatuksillamme on ratkaiseva vaikutus muun muassa siihen, millaisia asioita keskitymme huomaamaan tai millaisia vaatimuksia asetamme itse itsellemme?

Myös arjen sujuvuus vaikuttaa siihen, miltä koti tuntuu. Sujuvuuden kokemuksia syntyy, kun koti vastaa tämänhetkisiin tarpeisiin ja päivittäiset rutiinit tuntuvat kohtuullisen vaivattomilta. Tilaa ja tavaraa on sopivassa suhteessa toisiinsa nähden, jolloin tarvittavat paperit, tavarat ja vaatteet löytyvät helposti.

Oleellista on tunnistaa, millaiset asiat omalla kohdallasi vaikuttavat siihen, miltä kotisi tuntuu juuri nyt. On myös hyvä ymmärtää, millainen vaikutus kodilla on elämääsi. Tukeeko kotisi sellaista elämää, jota haluat elää? Voitko käyttää aikasi ja energiasi pääsääntöisesti niihin asioihin, joita pidät tärkeinä? Viekö kotisi energiaa vai onko se paikka, jossa akkusi latautuvat?

Tehtävä: koti mielikuvissa

Annan sinulle tehtävän. Voit tehdä tämän tehtävän missä tahansa oletkin tällä hetkellä. Jos hetken kuluttua haluat kirjoittaa itsellesi muistiin joitain huomioitasi, voit varata viereesi kynän ja paperia. Lue mielikuvaharjoituksen ohjeet seuraavasta kappaleesta. Tämän jälkeen voit laittaa silmät kiinni, rentoutua ja antaa mielikuvien tulla esiin.

Kun kysyn sinulta nyt, miltä kotisi tuntuu, millaisia tunteita sinussa herää? Millaisia kuvia mieleesi nousee ensimmäisenä? Kiertele mielikuvissasi kotiasi ja katsele ympärillesi. Millaisiin asioihin huomiosi kiinnittyy? Millaiset asiat tuntuvat sinusta hyviltä? Mikä ilahduttaa? Mikä ei vielä toimi toivotulla tavalla?

Tehtävä: koti valokuvissa

Kiertele kotonasi rauhassa ympärillesi katsellen. Ota valokuvia kaikesta, mitä näet. Kokeile erilaisia kuvakulmia. Kuvaa rohkeasti myös sellaisia kohtia, jotka jollain tavalla häiritsevät sinua.

Ota nämä valokuvat mukaasi esimerkiksi puhelimessasi ja siirry vaikkapa mukavaan kahvilaan tai mihin tahansa toiseen ympäristöön. Tarkastele kuvia tässä uudessa ympäristössä. Mitä näet kuvissa? Näetkö asioita, joihin et normaalisti kiinnitä huomiota? Herääkö sinussa uusia tunteita, oivalluksia tai kysymyksiä?

Tärkein muutos

Jos huomaat tehtävien myötä sinua häiritseviä asioita, mikä tuntuisi sinusta kaikista tärkeimmältä muutokselta juuri nyt?

Muutoksen ei tarvitse olla kerralla suuri. On itse asiassa yllättävää, kuinka pienillä asioilla voi olla hyvin suuri merkitys. Tällainen asia voi olla vaikka kauan odottaneen taulun ripustaminen tai paperipinon selvittäminen. Kun mieltä vaivannut asia tulee viimein tehdyksi, vapautuu paljon energiaa ja seuraava askel tuntuukin jo paljon helpommalta. Kiinnitä huomiosi sellaisiin asioihin, joihin voit vaikuttaa juuri nyt. Yksi asia kerrallaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s