Näin pidät kaapit järjestyksessä

Kaappien järjestäminen | Sandy Talarmo

Dear Sandy, miksi kaappini eivät pysy järjestyksessä?

Tämä on hyvin tuttu kysymys ja ymmärrän turhautumisen. Äsken järjestetty on taas räjähtänyt. Mitä ihmettä?! Pulman nimi on usein toimintatila ja se on samalla myös ratkaisu. Jos toimintatilaa ei ole, syntyy helposti sotku.

Kuvitellaanpa esimerkiksi hylly ja siellä paitapino. Jos hylly on kovin tiiviisti täytetty tällä paitapinolla, niin halutun paidan lisäksi kaapista saa usein syliinsä puolet koko pinosta. Kiireessä tämä puoli pinoa tungetaan yleensä takaisin vähän sinnepäin ja siitähän se tilanne lähtee tuttuun tapaan eskaloitumaan. Jos taas hyllylle jää toimintatilaa, on pinosta helpompi ottaa paita niin, että muu pino säilyy siistinä.

Olipa epäjärjestykseen pyrkivässä kaapissa sitten vaatteita, ruokaa tai mitä tahansa tarvikkeita, kannustan aina ensimmäisenä lisäämään toimintatilaa. Toimintatila on tyhjää tilaa, joka helpottaa tavaroiden liikuttelua käyttöön ja takaisin paikoilleen. Meille ammattijärjestäjille on opetettu, että 75 % on täynnä. Nuo loput 25 % on juuri sitä toimintatilaa.

Toimintatilaa karsimalla

Toimintatilaa voidaan saada karsimalla, mikä tietysti kannattaa tehdä ihan ensin. On turha alkaa järjestellä tavaroita, joita ei todellisuudessa tarvitse. Laita kiertoon ainakin kaikki sellainen, mitä et selkeästi enää tarvitse.

Toimintatilaa järjestämällä

Kaappi kannattaa järjestää niin, että jo yhdellä silmäyksellä saa käsityksen sen sisällöstä. Samankaltaisten tavaroiden ja tuotteiden säilyttäminen yhdessä tukee tätä erinomaisesti. Esimerkiksi jos ruokakaapissa on omat paikkansa tietyille ruokaryhmille, on tällä tavalla helppo nähdä, mitä puuttuu ja mitä on vielä runsain mitoin. Penkomisen tarvetta vältät myös sillä, että eniten käytössä olevat jutut ovat kaapissa paraatipaikoilla.

Toimintatilaa vapauttavia kysymyksiä

  • Viekö jokin ihan turhaan tilaa?
  • Pinoatko päällekkäin vai asetteletko peräkkäin?
  • Kuinka montaa esinettä siirrät ennen kuin pääset käsiksi haluamaasi?
  • Miten tekisit tämän mahdollisimman helposti?


Lue tämän viikon viikkokirje kokonaisuudessaan tästä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s